Közélet

2007.05.02. 08:28

Harminchét somogyi adós a feketelistán

Ezerkilencszáznyolc magánember és négyszázhetvenhat cég nevét tette fel az APEH a honlapjára. A listán lévő magánembereknek fejenként több mint tízmillió, a cégeknek pedig több mint százmillió forintos adótartozásuk van.

Fábos Erika

A hatóság negyedévenként közli azoknak a nevét és címét, akik legalább 180 napja lejárt tartozással rendelkeznek. A mostani lista alapján jóval több magánembernek van tartozása, mint a három hónappal ezelőtt közölt adatsorban. A cégek esetében pedig az a feltűnő, hogy többségük kereskedelmi, vagy építőipari tevékenységet folytat és nagyrészük felszámolás alatt áll.

A cégek listáján hat somogyi szerepel. Magánszemélyek közül pedig 31 lakik a megyében olyan, akinek 10 millió forint vagy annál több adótartozása van.

A külföldre utazás szabályairól szóló törvény alapján ellenük eljárást indíthat az APEH. A jogszabály szerint ugyanis bevonható annak a magánszemélynek az útlevele, aki 10 millió forintot meghaladó adó-, vám- vagy járulékhiányt halmoz fel. A bevont úti okmányaihoz úgy juthat csak hozzá az adós, ha megfizeti a tartozását, vagy az utazás idejére megfelelő anyagi biztosítékot nyújt.

Címkék#APEH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!