Hírek

2007.05.10. 17:24

Kétszázmilliárdból szépülhetnek a kistelepülések

Vég M.

„A kulturális vidékfejlesztés céljaira a következő hat és fél évben mintegy 200 milliárd forint uniós forrást vehetnek igénybe pályázatok révén a települések” – mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, miután Hiller István kultuszminiszterrel tárcaközi megállapodást írtak alá a Fejér megyei Nádasladányban. Gráf hozzátette, hogy elsősorban az ötezernél kevesebb lakosú települések pályázatait várják templomok, kisiskolák, népi építészeti emlékek, kis helyi múzeumok és művelődési házak felújítására. Másrészt mintegy 110 milliárd forint értékben gazdasági fejlesztésékre, melyek a falut működőképessé teszik. Beleértve ebben turisztikai kínálatbővítést, de akár orvosi rendelők rendbetételét is.

Kiemelt célként kezelik a könyvtárak korszerűsítését és bővítését is, ahol a színjátszókör, a tánccsoport, a kézművesműhely, a népdalkör vagy a helyi hagyományőrző egyesület is helyet kaphat. „Ezekbe az intézményekbe pedig lehetőség lesz a nyilvánosan használható informatikai infrastruktúra kiépítésére vagy a falugondnok helybeni működésének biztosítására is” – mondta Hiller István.

A Fidesz szerint azonban nem kell hasra esni a milliárdok hallatán, hiszen a 200 milliárd forint hét évre vonatkozik, valamint Magyarországon legalább ezerötszáz kistelepülés között kellene igazságosan elosztani a pénzt. „Ha utána számolunk, akkor kijön, hogy egy település legfeljebb 20 millió forintot nyerhet, ami rendkívül kevés ahhoz, hogy ekkora hírverést csapjon hozzá a kormány” – mondta lapunknak Halász János. A parlament kulturális vidékfejlesztési albizottságának fideszes elnöke hozzátette, hogy egyrészt uniós pénzről van szó, tehát nem a kormány teljesítményéről, másrészt hiába lesz új művelődési háza egy falunak, ha az egekbe szökő üzemeltetési költségeket nem tudja majd fizetni a település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!