Hírek

2007.05.11. 18:06

Inkább jó főnököt, mint több bért

A magyar munkahelyeken dolgozók hűségesebbek cégükhöz, ha jó a vezetéssel a kapcsolatuk. Ez fontosabb nekik, mintha akár több lenne a fizetésük. Ez derül ki évről évre a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. felméréséből, melyet az idén a Világgazdasággal közösen végeznek.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A magyar munkahelyek közös erénye a viszonylag megfelelő munkakörnyezet, ám jellemző a fizetéssel való elégedetlenség és a karrierkilátások negatív megítélése is.
[/caption]A dolgozók munkahelyükhöz fűződő viszonyát a lehető leghitelesebben bemutató kép kialakítására törekszik idei, Legjobb munkahely felmérésében is a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. A hetedszerre megrendezett ingyenes felmérés az anyavállalat által végzett tudományos kutatásokra épül, így az eredmények nemzetközi összehasonlítására is lehetőség van. Az eddigi vizsgálatok szerint közös erénye a magyar munkahelyeknek a viszonylag megfelelő munkakörnyezet, ám jellemző a fizetéssel való elégedetlenség és a karrierkilátások negatív megítélése is. A dolgozói elkötelezettség oldaláról nézve azonban változik a kép: Malzenicky Erzsébet, a Hewitt tanácsadója a Legjobb munkahely felmérés kapcsán elmondta, évről évre azt tapasztalják, hogy a munkatársak és a felső vezetés kapcsolata fontosabb szempont a fizetés mértékénél.

A megmérettetéshez a dolgozóknak, a felső vezetőknek és a HR-osztálynak is ki kell tölteniük egy-egy kérdőívet. Így pontosabb képet kaphatnak arról, mennyire elégedettek az adott cég alkalmazottai munkahelyükkel, hajlandók-e nap mint nap a legtöbbet kihozni magukból a siker érdekében. A listák elején végzett vállalatokban az a közös, hogy felismerik a tehetségeket, és kiemelten foglalkoznak velük. Ezeknél a cégeknél annak alapján ismerik el és fizetik meg a munkatársakat, hogy mennyire járulnak hozzá az eredményekhez.

Tavaly a felmérésben 123 vállalat 23 ezer 858 munkavállalója vett részt. Válaszaikból kiderült, a gazdaságot érintő megszorító intézkedések hatásaival már kalkulálnak a magyar munkavállalók: jelentős részük számol kiadásai növekedésével, bevételei csökkenésével vagy akár állása elvesztésével is. Éppen ezért munkahelyüket is jobban megbecsülik a dolgozók, erősebben kötődnek a cégükhöz.

A felmérés másik fontos eredménye az volt, hogy a legjobb munkahelyeken a felső vezetők értékként kezelnek minden egyes munkavállalót. Talán pont ennek köszönhető, hogy a nagy részben a szellemi tőkére alapozó IT szektor vállalatai minden évben jól szerepelnek a megmérettetésen. Más ágazatokban is megvalósítható azonban ez a hozzáállás, tavaly például az építő, az energia- és a gyógyszeriparban működő vállalatok is a lista legelején végezhettek.

A Legjobb Munkahely Felmérés hazai történetében hat év alatt már több mint 500 vállalat 90 ezer dolgozójának véleményét mérték fel. Tavalytól már tizenegy közép-kelet-európai országban is elindult a kutatás, így a magyar vállalatok nemcsak itthon, hanem a régióban is megmérettethetik magukat.

Május végéig lehet nevezni - Partner a VG

Eddig több mint 110 hazai munkaadó szervezet regisztráltatta magát a 2007-es Legjobb munkahely felmérésre. A Hewitt Associates globális HR-outsourcing és tanácsadó cég az idén Magyarország vezető üzleti napilapja, a Világgazdaság partnerségével indította el a kutatást. A térítésmentes felmérésre az ország minden tájáról várják a cégek jelentkezését, ágazattól függetlenül. A részvétel feltétele mindössze annyi, hogy a munkaadó Magyarországon legalább két éve működő, minimum 50 főt foglalkoztató társaság legyen. Jelentkezési határidő: május 31.

2006 Legjobb munkahelyei Magyarországon

Nagyvállalatok: 1. Pannonpower Társaságcsoport (Energiaipar) 2. GlaxoSmithKline Pharma (Gyógyszeripar) 3.Masterfoods Magyarország Értékesítő Bt. (Élelmiszeripar) 4. Novartis Hungária Kft. (Gyógyszeripar) 5. M-real Pet fi Nyomda Kft. (Nyomdaipar)

Kis- és középvállalatok: 1. MAPEI Kft. (Építőanyag-ipar) 1.Microsoft Magyarország Kft. (Informatika). 3. Syngenta Kft. (Mezőgazdaság) 4.Cisco Systems Magyarország Kft. (Informatika) 5. Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. (Energiaszektor)

Kis- és középvállalatok: 1. MAPEI Kft. (Építőanyag-ipar) 1.Microsoft Magyarország Kft. (Informatika). 3. Syngenta Kft. (Mezőgazdaság) 4.Cisco Systems Magyarország Kft. (Informatika) 5. Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. (Energiaszektor) A magyar munkahelyek közös erénye a viszonylag megfelelő munkakörnyezet, ám jellemző a fizetéssel való elégedetlenség és a karrierkilátások negatív megítélése is. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!