Hírek

2007.05.13. 13:16

Zenés közvélemény-kutatás

Ha meg akarja tudni, mit tartanak egymásról, avagy rólunk Európa országai, nincs más dolga, mint megnézni az Eurovíziós Dalfesztivált. Garantáltan jól fog szórakozni..., és még zene is szól.

Stanga István

A több mint ötven esztendős múltra visszatekintő Eurovíziós Dalfesztivál második legjobb szereplése fűződik Rúzsa Magdi nevéhez. Ezt a 9. helyezést csupán egyszer múlta fölül magyar induló, mégpedig Bayer Friderika, aki 1994-ben 4. lett. Rúzsa amúgy még egy elismerést besöpörhetett, hiszen elhozta a legjobb dalszerzőnek járó díjat.

A dolog érdekessége, izgalma azonban elsősorban nem is magához a versenyhez kötődik, hanem az azt követő szavazási ceremóniához (hadd ne mondjuk: bohóckodáshoz). Ne értsenek félre, nem érdemtelenül végzett az élen a szerb lány, de ugyanennyi joggal más is elvihette volna a pálmát. És persze, Magdinak is juthatott volna előkelőbb, vagy éppen rosszabb helyezés is. Éppen ez az esetlegesség az, ami miatt nyilván sokan vitatják a sorrendet, azt, hogy a voksolásnak ez a formája nem teszi-e feleslegessé az egész versengést

Valószínűsítem, hogy a szavazási procedúra kialakításakor elsősorban annak demokratizmusára voltak figyelemmel, arra, hogy minden ország véleményt nyilváníthasson. Ez eddig rendben is lenne, csakhogy hamar nyilvánvalóvá vált: igen sokféle szempont játszik közre abban, hogy egy-egy ország kinek és mennyi pontot ad. Sok szempont – mondom – , de ezek között nem igazán van ott az énektudás. Ennél fontosabb a szomszédság, a közös múlt, illetve nyelv, a történelem során kialakult szimpátia vagy éppen unszimpátia, stb.

Bevallom, engem az egész szombat esti felhajtásból éppen ez az utolsó fél óra szórakoztatott a legjobban. Amikor is kirajzolódott előttem egy európai viszonyrendszer: például hogy hogyan néznek a montenegróiak, a horvátok, a bosnyákok és a szlovének a szerbekre, büntetik-e a fehéroroszok és az ukránok az oroszokat, kap-e török szavazatot a görög versenyző (avagy fordítva), és még hosszasan sorolhatnám.

Úgyhogy azt mondom, ne bosszankodjunk a dolgon. Fogjuk fel egy nagy európai közvélemény-kutatásnak a dolgot (legkedvesebb országaink), amelyből évről évre megtudhatjuk, mit tartanak rólunk, illetve egymásról az öreg kontinens nemzetei. Hogy ehhez még zene is jár, az csak hab a tortán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!