Hírek

2007.05.14. 16:51

Több nőt a parlamentbe!

A választójogi törvény módosítását kezdeményezik a liberálisok, hogy több nő kerülhessen az Országgyűlésbe

Gy. M.

Az SZDSZ a választójogi törvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy kvóta biztosítsa a női képviselők nagyobb arányát a parlamentben – jelentette be Sándor Klára. A liberális politikus közölte: a pártlistán alkalmazandó 50 százalékos kvóta bevezetésével is csak 25-30 százalék lehet a nők aránya, hiszen egyéni választókerületekből is kerülnek képviselők a parlamentbe.

A választási adatok azt mutatják, hozzáértés, hitelesség, megbízhatóság szempontjából szívesebben szavaznak a nőkre a választópolgárok – mondta Sándor Klára, aki a kérdésben múlt héten egyeztetett a pártok több női képviselőjével. A javaslatot a liberálisok akkor is benyújtják, ha nem támogatja a többi  párt – tette hozzá.

Az országgyűlés 386 tagja közül csupán negyven nő, ezzel szemben Európában átlagosan a képviselők húsz százaléka tartozik a gyengébb nemhez. Az északi országokban – ahol a pártok szabályzata szab kvótát a nők részvételéhez – negyven százalék körüli, Svédországban pedig 47 százalékot is meghaladja ez az arány. Spanyolországban, Belgiumban a választójogi törvény, míg a franciáknál az alkotmány írja elő az ötven százalékos kvótát. Ezekben az országokban a képviselők nagyjából egyharmada nő.

Végtelenített ötletelés - változatok szavazatjogra

A fideszes Révész Máriusz a liberálisból szocialistává lett Mécs Imre évekkel ezelőtti ötletét frissítette fel, amikor azt javasolta, hogy a felnőttek annyiszor szavazzanak a választásokon, ahány gyermekük van. A volt fideszes Bégány Attila szerint inkább a műveltségi szint szabályozza a szavazatokat. Azaz, akinek nincs érettségije, az csak egyszer szavazhasson, az érettségizettek kétszer, a diplomások pedig háromszor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!