Hírek

2007.05.18. 06:01

Beparancsoltak minket szombatra dolgozni

Olvasónkat és munkatársait péntek délután főnökük beparancsolta szombatra egész nap dolgozni. A hölgy, aki szakszervezeti vezető, tiltakozott, mire a főnök megfenyegette, hogy kirúgja őket.

BAMA

„Huszonnégy órával előbb szólnia kellett volna – írja a hölgy. A munkáltató egyébként nem először tette ezt. Előfordult, hogy nyakra-főre túlóráztatott bennünket.” Az ügyvéd válasza: túlmunkát a munkáltató a munka törvénykönyve szerint csak különösen indokolt esetben rendelhet el. Ez semmiképpen nem jelenti, hogy akár mindennap kötelesek vagyunk tovább dolgozni. A munkaszüneti napon végzendő munkát még az előbbinél is szigorúbb indokkal kell alátámasztani. Ragaszkodjunk hozzá, hogy a kötelezésről írásos dokumentum szülessen. Ezzel alkalomadtán bizonyíthatjuk: nem saját jószántunkból vállaltunk túlmunkát, hanem főnökünk utasított rá bennünket. Az elévülési idő három év. Ez időn belül érvényesíthetjük igényünket, hogy a túlmunka ellenértékét kifizessék nekünk.

Jogaink védelmében munkaügyi bírósághoz fordulhatunk. Ám mielőtt rászánjuk magunkat erre a lépésre, alaposan tanulmányozzuk át munkaszerződésünket – tanácsolja a jogi szakember. A munkáltatónál lévő, minket érintő dokumentumok tartalmával ugyancsak legyünk tisztában. Ilyen lehet a kollektív szerződés, a különböző belső szabályzatok. Előfordul, hogy a letöltendő munkaidőt úgynevezett munkaidőkeretben határozzák meg. Ez esetben a munkaidőt és a szabadnapokat főnökünk osztja el, amiről szintén tájékoztatnia kell bennünket.

Az, hogy huszonnégy órával előbb szólni kell a túlmunkáról, az említett dokumentumokban lehet benne. Jogai védelme miatt bárkit elbocsátani törvénytelenség. Ezért munkaügyi pert indíthatunk, jó eséllyel a sikerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!