Hírek

2007.05.17. 16:52

Nem kérnek a szocialisták az ingatlanadó miatti utálatból

Erősödnek azok a hangok, amelyek szerint a kormánykoalíció egyre inkább úgy gondolja, nem lenne ésszerű lépés felvállalni az ingatlanadó jövő évi bevezetéséből eredő népszerűségvesztést.

D. N.

Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese tegnap a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában elmondta: még nincs döntés az ingatlanadóról, egyelőre csak a dilemmák fogalmazódtak meg. Hozzátette: „Nem akarunk abba beleszaladni, hogy hozunk egy gyors döntést, majd azt követően az elszenvedett népszerűségvesztés, vagy éppenséggel a korholások eredményeképpen sajnálkozunk, hogy kapkodtuk. Nem lehet addig határozni, ameddig nem tudjuk pontosan, hogy az ingatlanadó milyen mértékben, milyen formában és kit érintene”.

Kormányzati körökből származó információink szerint az ingatlanadóból várható bevétel nem éri el azt a nagyságrendet, amiért érdemes vállalni a politikai kockázatokat. Az egész lakosságra kiterjedő adóforma alig hozna többet, mint például a tavalyi év végén megnyitott önellenőrzési lehetőség, vagy a most folyó vagyongyarapodási vizsgálatok. Előbbiből több tízmilliárd forinttal gyarapodott az államkassza. A vagyonosodási vizsgálatok pedig az idei év első négy hónapjában 13 milliárd forintot hoztak a konyhára.

Szocialista politikusok a hónap elején a Világgazdaság megkeresésére leszögezték: ha néhány héten belül nem születik meg a döntés az új adónemről, akkor célszerű lenne azt levenni a napirendről. A helyhatóságok ugyanis nem lennének képesek felkészülni 2008-ig az új rendszer hatékony működtetésére.

Az SZDSZ továbbra is csak egy átfogó adóreform részeként tartja elfogadhatónak az ingatlanadót, ami semmiképpen nem jelenthetne adóteher-növekedést a magánszemélyek számára. A szabad demokraták mindemellett nem zárják ki, hogy az átfogó reform első elemeként már jövőre bevezessék az új adónemet, de azt más helyi adók (iparűzési adó, kommunális adó) csökkenéséhez kötnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!