Hírek

2007.05.18. 17:12

Rendőrválság: oda a mundér becsülete

A rendőrség morális válságáról beszélt pénteken minden politikai erő annak kapcsán, hogy csütörtök este bebizonyosodott: valóban rendőrök erőszakoltak meg egy fiatal lányt a fővárosban. Egyelőre egyetlen rendőri vezető sem jelentette be lemondását.

Vég Márton

A Fővárosi Főügyészség tegnap kezdeményezte annak az öt rendőrnek az előzetes letartóztatását, akik a gyanú szerint május 4-én a budapesti Múzeum körúton előbb igazoltattak, majd egy sötét mellékutcában megerőszakoltak egy 21 éves lányt. A bíróságnak vasárnap estig van ideje dönteni a kérdésben. A rendőrök a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) állományába tartoznak, valamennyiüket őrizetbe vették és felfüggesztették beosztásukból.

A Zsanett nevű lány még csütörtökön ismerte fel negyven rendőr közül az egyik támadóját, rajta keresztül sikerült azonosítani társait. „Kihallgatásukon mindannyian védekező, tagadó vallomást tettek. Erőszakos közösüléssel gyanúsítjuk őket, két rendőrt elkövetőként, hármat pedig bűnsegédként” – mondta Morvai Attila. A Fővárosi Főügyészség szóvivője hozzátette, hogy minősített esetben akár 5 és 10 év közötti szabadságvesztéssel büntethető az erőszakos közösülés, de az ügyben eljáró bíró súlyosbító körülményként figyelembe veheti, hogy szolgálatban lévő rendőrökről van szó.

A rendőrség heti fekete krónikája

Tizenhárom autópálya-rendőrt és néhány autómentő vállalkozót állított elő a rendőrség csütörtökön vesztegetés gyanújával Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A gyanú szerint az autópálya rendőrség emődi és káli alosztályának rendőrei megegyeztek az érintett autómentőkkel, hogy baleset esetén őket hívják mentésre. Ennek fejében viszont a rendőrök pénzt kaptak a vállalkozóktól. Pénteken a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a vesztegető rendőröket.

A helyszínelő rendőrök közül az egyik 460 ezer forintot tett zsebre a Széna téri OTP-fiókban lezajlott túszdráma után.

Kiderült, hogy egy panaszos szerint ugyanez a rendőr tagja volt azon helyszínelő csapatnak is, akiknek ottjárta után értéktárgyak tűntek el egy lakásból egy régebbi betörés utáni helyszínelés alatt.

Rendőr volt a móri bankrablók fegyverszállítója a gyanú szerint. A Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtöki bejelentése szerint ő adta el a móron használt fegyvereket a móri vérengzéssel gyanúsított N. Lászlónak. A kedden őrizetbe vett 34 éves tatabányai férfi a rendőrség soraiban szolgált a bankrablás idején, majd később elbocsátották a hatóság állományából, és ezután állítólag illegális fegyverkereskedői hálózatot épített ki.

„Mélységesen felháborít és tűrhetetlennek tartom, hogy a rendőrség állományába tartozó személyek olyan bűncselekményeket, visszaéléseket követnek el, amelyek a rendőrségbe vetett közbizalmat ássák alá” – mondta tegnap Petrétei József. Az igazságügyi és rendészeti miniszter éppen ezért a jövő héten olyan javaslatot terjeszt a kormány elé, hogy módosítsák a büntető törvénykönyvet: ha az erőszakos közösülést hivatalos eljárásban követik el, akkor azt akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is lehessen büntetni. Petrétei ezt azután jelentette be, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utasítására magához rendelte és megbeszélést folytatott Szabadfi Árpád országos rendőrfőkapitány-helyettessel és Dobozi József REBISZ parancsnokkal.

„A bűn kétszer olyan súlyos erkölcsi és jogi megítélés alá esik, ha azt a köztársaság és annak polgárainak védelmére felesküdött egyenruhások követik el. Rendőrnek lenni nem több jogot, hanem több felelősséget kell, hogy jelentsen” – írta pénteki közleményében Gyurcsány Ferenc. A kormányfő együttérzéséről biztosította a visszaélés áldozatát, és egyetért azokkal, akik gyors és világos válaszokat várnak az esettel kapcsolatban.

A Fidesz szerint éppen ilyen gyors és világos lépés lenne, ha Petrétei József, Bene László és Gergényi Péter távozna posztjáról, ezért a párt azonnali lemondásra szólította fel a minisztert, az országos és a budapesti rendőrfőkapitányt. „Amíg a három vezető nem mond le, addig a Fidesz felfüggeszti részvételét a rendőrség és a határőrség integrációjáról szóló kétharmados törvény ötpárti tárgyalásain” – mondta Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: alapvetően megingott az egyenruhába vetett közbizalom, a rendőrség erkölcsi színvonala nagyon mélyre süllyedt, a mostani vezetőkkel pedig lehetetlen a morális megújulás.

Petrétei József azonban nem nyújtotta be lemondását, sőt közleményben tudatta, hogy az áldozatot alázza meg az a politikai erő, aki gátlástalanul ki akarja használni, hatalmi céljainak szolgálatába akarja állítani egy 21 éves lány szenvedéseit és megalázását. Míg az MSZP szerint a politikai zsarolás és ultimátum eszközeivel nem lehet demokratikus rendet teremteni. Az SZDSZ úgy véli, hogy az utóbbi hónapokban megszaporodott anomáliákat úgy lehetne csökkenteni, ha megfelelő ellenőrzési mechanizmusok, és civil kontroll alakulna ki a rendőrség tevékenysége felett.

Demszky Gábor liberális főpolgármester pedig kijelentette, hogy a minősíthetetlen gaztett miatt a rebiszesek egyetlen fillért sem érdemelnek meg az adófizetők pénzéből, ezért tegnap nem írta alá a főváros és REBISZ közötti szerződést. Az MDF szerint bebizonyosodott, hogy a Belügyminisztériumot vissza kell állítani, míg a KDNP Gyurcsány Ferencet teszi felelőssé, ugyanis szerintük a „rendőrterror szellemét a kormányfő szabadította ki a palackból”.

Bűnözők épülnek be a rendőrségbe; visszaállítják a belső ellenőrzési szolgálatot

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőig vár konkrét javaslatokat az ORFK-tól a rendőri munkára alkalmatlanok kiszűrésére. Ilyen módszer lehet a pályaalkalmassági vizsgálat – így a pszichikai alkalmasság – szigorítása. Szabadfi Árpád országos rendőrfőkapitány-helyettes ugyanakkor már jelezte, hogy a rendőrség visszaállítja a 2004-ben megszűntetett belső ellenőrzési szolgálatot, valamint belső közvéleménykutatást is tartanak a Múzeum körúti erőszakhoz hasonló, illetve az állomány tagjai által elkövetett bűncselekmények megelőzésére. Azt is bejelentették, hogy az ORFK fegyelmi szerveinek bevonásával tegnap létrehoztak egy bizottságot, amellyel átvilágítják a Rendészeti Biztonsági szolgálat és az Autópálya-rendőrség rendszerét.

Ugyanakkor szakértők úgy látják, hogy új jelenséggel kell szembenéznie a rendőrségnek: bűnözői csoportok is beépültek a szervezetbe. „Olyan ügyek derülnek ki, ami megmutatja, hogy valami nagyon elromlott. Olyan fiatalok dolgoznak a rendőrségen, akik nem rendőrként akarnak igazán megélni, és egyfajta hatalomként kezelik az egyenruhát, nem szolgálatként” – mondta Tarjányi Péter rendőrségi szakértő.

Közben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet felszólította a rendőrséget, hogy nyilvánosság előtt kövesse meg az áldozatot, amiért feljelentésének tartalmával kapcsolatban korábban komoly kétségének adott hangot. „Hagyjanak fel azzal az évek óta folytatott gyakorlattal, mely botrányok esetén a rendőri mundér rosszul értelmezett becsületét védi. Valamint érjék el, hogy a hivatásukhoz méltatlan bűnüldözők ne maradhassanak rendőrök, és az általuk elkövetett bűncselekmények felderítése ne ütközzön akadályokba” – közölte a TASZ.

A helyszínelő rendőrök közül az egyik 460 ezer forintot tett zsebre a Széna téri OTP-fiókban lezajlott túszdráma után.

Kiderült, hogy egy panaszos szerint ugyanez a rendőr tagja volt azon helyszínelő csapatnak is, akiknek ottjárta után értéktárgyak tűntek el egy lakásból egy régebbi betörés utáni helyszínelés alatt.

Rendőr volt a móri bankrablók fegyverszállítója a gyanú szerint. A Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtöki bejelentése szerint ő adta el a móron használt fegyvereket a móri vérengzéssel gyanúsított N. Lászlónak. A kedden őrizetbe vett 34 éves tatabányai férfi a rendőrség soraiban szolgált a bankrablás idején, majd később elbocsátották a hatóság állományából, és ezután állítólag illegális fegyverkereskedői hálózatot épített ki. A rendőrség ennek egy részét fel tudta számolni, de a férfi korábbi kapcsolatainak köszönhetően idáig megúszta a felelősségrevonást. Tegnap helyezték előzetes letartóztatásba.

Öt rendőrt vettek őrizetbe egy 21 éves lány megerőszakolásának ügyében csütörtökön. Mint ismert: két hete egy közúti ellenőrzés során megfenyegették áldozatukat, hogy elvehetik a jogosítványát, amiért nincs bekötve a biztonsági öve. Majd mivel a nő nem volt hajlandó kenőpénzt adni, azt mondták, be kell vinni vérvizsgálatra, hogy ellenőrizzék fogyasztott-e tudatmódosító szereket. Beszálltak a rendőrautóba, de csak egy sötét mellékutcáig jutottak, ahol ketten közösülésre kényszerítették. Valamennyi rendőrt felfüggesztették beosztásából, és fegyelmi eljárást kezdeményeztek velük szemben. A Budapesti Nyomozó Ügyészség két rendőrt erőszakos közösülés bűntettével és vesztegetéssel, három rendőrt pedig bűnsegédként elkövetett erőszakos közösülés bűntettével gyanúsított meg. Bűnözők épülnek be a rendőrségbe; visszaállítják a belső ellenőrzési szolgálatot Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőig vár konkrét javaslatokat az ORFK-tól a rendőri munkára alkalmatlanok kiszűrésére. Ilyen módszer lehet a pályaalkalmassági vizsgálat – így a pszichikai alkalmasság – szigorítása. Szabadfi Árpád országos rendőrfőkapitány-helyettes ugyanakkor már jelezte, hogy a rendőrség visszaállítja a 2004-ben megszűntetett belső ellenőrzési szolgálatot, valamint belső közvéleménykutatást is tartanak a Múzeum körúti erőszakhoz hasonló, illetve az állomány tagjai által elkövetett bűncselekmények megelőzésére. Azt is bejelentették, hogy az ORFK fegyelmi szerveinek bevonásával tegnap létrehoztak egy bizottságot, amellyel átvilágítják a Rendészeti Biztonsági szolgálat és az Autópálya-rendőrség rendszerét.

Ugyanakkor szakértők úgy látják, hogy új jelenséggel kell szembenéznie a rendőrségnek: bűnözői csoportok is beépültek a szervezetbe. „Olyan ügyek derülnek ki, ami megmutatja, hogy valami nagyon elromlott. Olyan fiatalok dolgoznak a rendőrségen, akik nem rendőrként akarnak igazán megélni, és egyfajta hatalomként kezelik az egyenruhát, nem szolgálatként” – mondta Tarjányi Péter rendőrségi szakértő.

Közben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet felszólította a rendőrséget, hogy nyilvánosság előtt kövesse meg az áldozatot, amiért feljelentésének tartalmával kapcsolatban korábban komoly kétségének adott hangot. „Hagyjanak fel azzal az évek óta folytatott gyakorlattal, mely botrányok esetén a rendőri mundér rosszul értelmezett becsületét védi. Valamint érjék el, hogy a hivatásukhoz méltatlan bűnüldözők ne maradhassanak rendőrök, és az általuk elkövetett bűncselekmények felderítése ne ütközzön akadályokba” – közölte a TASZ. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!