Közélet

2007.05.24. 08:23

Piacot fialtatnának a nyúltenyésztők

Hidegzuhanyként érte a nyúltenyésztőket a közelmúltban kipattant nemzetközi tiltakozó akció.A terméktanács szerint a hatás nem maradt el: beszűkültek az értékesítési csatornák.

Harsányi Miklós


– Magyarország éves vágónyúl-termelése csaknem 7000 tonna. Ennek legfeljebb 3-4 százalékát a értékesítik a hazai piacon, az áru zömét olasz, svájci és német kereskedők vásárolták meg hosszú ideje – hangzott el a Kaposvári Egyetemen, a 19. nyúltenyésztési tudományos napon szerdán. Kling János, a Nyúl Terméktanács elnöke lapunknak azt mondta: az utóbbi hetekben egy nezetközi állatvédő szervezet tiltakozó kampányba indított el. A többi közt a ketreces állattartást és a nagyüzemi nyúltenyésztés egyéb körülményeit kifogásolták. Az akció több európai országban nagy hírverést kapott, Németországban is komoly indulatokat váltott ki az ügy.

Kisgazdaságokban ugrál a tapsifüles

A vágónyúl-termelés alig 3,5 százalékát adja Somogy – közölte Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója. Nálunk jellemzően kisgazdaságokban tartanak nyulat, míg az országos trend épp az ellenkezőjét mutatja. Gazdasági okok miatt nagyüzemi tartás vált meghatározóvá az elmúlt időszakban.

– Több szupermarket-hálózat polcairól lekerült a nyúlhús, a hazai exportőrök emiatt csapdába kerültek – hangsúlyozta a terméktanács elnöke. Kifejtette: a magyar nyúlhús közel negyedét ugyanis a németek vásárolták meg, ám az oda szánt áru zöme pillanatnyilag szinte eladhatatlan. A magyar állattenyésztők közül jó páran lefagyasztják a húst, ám kétséges, hogy mi lesz a termék sorsa.

Kling János utalt rá; nagy csapást mértek az évente közel öt milliárd forint forgalmú ágazatra. Az átvételi lehetőségekről szólva azt mondta: a nyúlhús kilója tavaly nyáron még átlag 320 forint volt, az árzuhanás hatására lassan önköltség alatti összeget ajánlanak a vállalkozóknak. Jelezte; súlyos állapothoz vezethet, ha a mostani állapot hosszú ideig fennmarad. Ezért a terméktanács rövidesen pozitív ellenkampányt folytat le, amelyben a haszonállat-tenyésztésről kívánnak hű képet adni.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!