Gazdaság

2011.04.20. 07:52

Égig ér az almaár, a magyar fa erőműben hamvadt el

Egekbe szökött az alma ára: egyes fajták kilóját már csaknem 400 forintért mérik a boltokban. Húsvét előtt drágább az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, mint a narancs, a banán vagy épp a citrom.

Harsányi Miklós

Elvették a gazdák kedvét – fakadt ki egy somogyi almatermelő. Évről évre gyatrábbak az átvételi árak, teljesen érthető, hogy aki tehette, búcsút mondott a munkának. Szabó Zsolt, a megyei területi agrárkamara tanácsadója azt mondta: a termelők arra panaszkodnak, hogy túl magas a kereskedelmi árrés. Vagyis a gazdák jóval kevesebbet keresnek a reméltnél, ezért nem meglepő, hogy az utóbbi időben sokan feladták az almatermesztést. Jó páran kivágták a fákat, s felszámolták a virágzó gazdaságot.

– Pár éve még én is öt hektáron termesztettem almát, a terület egy hektárra zsugorodott – így Bertók Balázs vései gazdálkodó. – A kereskedők állandóan a jó minőségű gyümölcsöt keresték. S ha mondjuk az alma kilójáért 60-70 forintot fizettek a termelőnek, az üzletben már 200-250 forintért vásárolhatták meg a gyümölcsöt a vevők. Esetenként több mint a kétszeresét, sőt, háromszorosát keresték meg, miközben a gazdálkodók jelentős része nem bírta a versenyt, s a kivágták az ültetvényt. Volt, aki a fát erőműnek adta el.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Drágább az alma, mint a narancs, a banán vagy a citrom
[/caption]
Somogyban – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – 2007-ben 13 284 tonna alma termett, három éve 9811-, 2009-ben pedig 15 331 tonna. Emberemlékezet óta tavaly hazánkban az egyik legrosszabb évet zárták a gyümölcstermesztők. A megszokott csapadék mennyiség több mint duplája esett, ráadásul gombabetegségek pusztítottak.

Lux Róbert, a Magyar Gyümölcs Szövetség főtitkára úgy nyilatkozott: a 400-450 ezer tonna almából csak 70-80 ezer volt első osztályú minőségű. Korábban inkább a választékbővítés miatt érkezett külföldről alma az országba, de az idén a kereslet kielégítése kényszerítette ki a nagyobb mennyiségű behozatalt.

Olasz-, szlovén és osztrák almát is kínáltak a kaposvári piacon. Több kereskedőnél érdeklődtünk, de egyiknél se találtunk somogyi árut. Az idared kilója 270 forint, a grannismith-t 330 forintért mérték, a dél-tiroli delicsesz ára 390 forint volt. Horváth Sándor, helyi kereskedő szerint egyre inkább érezhető, hogy térségünkben egyre kevesebben foglalkoznak gyümölcstermesztéssel, sokan az újratelepítés gondolatát is elvetik. S ez nyilván kihat az árakra.
– Nyilván a termelési- és hűtőházakban a tárolási költségek kigazdálkodása nehéz lehet sokaknak – folytatta a kereskedő. – S elég egy gyenge év, az máris újabb csapást jelent az ágazatra.



Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke rámutatott: az elmúlt időszak elhibázott gazdaságpolitikáját nyögi a mezőgazdaság, s azonban belül a növénytermesztés. Az országot elárasztja a külföldi gyümölcs, miközben a kisebb területen gazdálkodóknak nem éri meg a munka. A védelem nélkül maradt agrárium támogatása létkérdés, szakszerű intézkedéseket kell hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!