Bulvár-celeb

2024.05.11. 11:30

Idén is támadnak a kis büdös betolakodók - ezt tehetjük ellenük

A szokatlanul meleg tavaszkezdet miatt a kertekben már megjelentek a poloskák. Csak idő kérdése, hogy a lakásunkba is betegyék a lábukat.

MW

A poloskák előszeretettel keresik fel a lakásunkat ősszel és tavasszal

Forrás: Shutterstock

Fotó: Prosun Paul

A kertekben, gyümölcsösökben egész évben megkeseríthetik a tuladonosok életét a poloskák, a háztartások nagy része azonban csak évente kétszer - a hideg idő beköszöntével és tavasszal -  találkozik ezekkel a kellemetlen rovarokkal. De hogyan lehet védekezni a poloskainvázió ellen, és mi az oka a tömeges jelenlétüknek?

A poloska több, hazánkban élő faja invazív faj, vagyis behurcolták az országba. Érdekesség, hogy az Antarktisz kivételével ma már minden kontinensen jelen vannak. Nincs természetes ellenségük, a vegyszerek legfeljebb gyérítik őket. Az etióp eredetű vándorpoloska és az Ázsiából behurcolt márványpoloska az emberre nem veszélyes. 

Stink,Bugs,On,A,Window,Glass,Surface,In,Sunlight
Ablakon belül vagy kívül egyaránt idegesítőek
Fotó: Peter Gudella / Forrás:  Shutterstock

Nem harapnak, nem csípnek, csak idegesítők, sokan vannak, és kellemetlen a szaguk. Az enyhe telek miatt pedig minden évben egyre több van belőlük és idén már meg is jelentek az erkélyeken, kertekben.

Az a kis barnás...

Közel 900 poloskafaj él hazánkban, mostanság mégis egyetlen fajt emleget poloskaként szinte mindenki Magyarországon, az ázsiai márványospoloskát (Halyomorpha halys), amit  ősszel és tavasszal érzékelünk nagy számban. Szeptember-október környékén csoportosan vonulnak téli pihenőre kedvelt helyeikre, az emberi építményekbe... A másik tömeges megjelenést pedig tavasszal  - a meleg miatt idén a szokottnál is korábban - érzékelhetjük, amikor az áttelelő egyedek kirajzanak.

Mit tehetünk?

A kutatók továbbra is intenzíven keresik a hatékony védekezést ellenük. Addig is hasznos lehet a jól záródó, erős szúnyogháló, és a kertben kiteregetett ruhák behozás előtti kirázása. Az összeporszívózás is hatásos: egy harisnya a porszívócsőben szépen összegyűjti a lakásba jutott egyedeket.
A legegyszerűbb csapdához lógassunk ki az erkélyre, tornácra, teraszra éjszakára egy vizes törölközőt majd reggel merítsük szappanos vízbe, hogy a rátelepedett poloskák elpusztuljanak. Ha nincs kisállat vagy kisgyermek, aki beleihatna, akkor mosogatószeres vizet is kitehetünk az erkélyre vagy az udvarra, amit ha megvilágítunk, még hatékonyabban fog működni a poloskacsapda - írja a Ripost.

Stink,Bug,Eggs,On,Underside,Of,Leaf,,Macro.,Tiny,White
A tojásokkal megrakott leveleket szedjük le a növényekről
Fotó: sophiecat / Forrás:  Shutterstock

Kerti trükkök

Ha apró tojásokat látunk a levelek fonákján, szedjük le levelet a növényről, de kipróbálhatjuk a nem olajos permetezést is. Ez a bio módszer a poloskalárvákat elpusztítja, de a hasznos rovarokat nem. Sajnos a kifejlett egyedek ellen nem hatásos.
Ha már nagyon elszaporodtak a poloskák, kézzel gyűjtsük őket össze, majd dobjuk ecetes vízzel teli üvegbe, hogy biztosan elpusztuljanak. Azokra a termésekre, amiket meg szeretnénk védeni, tehetünk sűrű szövésű zsákot, így a poloskák nem tudják kiszívni belőlük a nedvességet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában