Édesség

2023.11.11. 11:00

A hét süteménye: lajcsi szelet

Egy klasszikus finomságot hoztunk nektek erre a hétvégére, ami talán már az ünnepi hangulatot is meghozza. A lajcsi szelet mindenki kedvence és nem olyan nehéz elkészíteni, mint ahogy azt sokan hinnék.

Koszorus Rita

HOZZÁVALÓK
A tésztához:
40dkg liszt 
20dkg cukor 
2ek cukrozatlan kakaópor 
2db tojás 
2ek méz 
5dkg vaj 
2mk szódabikarbóna 
A vaníliás krémhez:
2csom vaníliás pudingpor 
0.5l  tej 
10dkg porcukor 
12.5dkg vaj 
A puncsos krémhez:
2csom puncs ízű pudingpor 
0.5l  tej 
10dkg porcukor 
12.5dkg vaj 
A csokimázhoz:
10dkg étcsoki 
2ek olaj

ELKÉSZÍTÉS
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Először egy kis lábaskába feltesszük a vizet forrni, ugyanis a tészta hozzávalóit gőz fölött kell összeolvasztani. Hőálló edénybe tesszük a cukrot, a kakaóport, a tojásokat, a mézet és a vajat. A vízgőz fölött addig kevergetjük, amíg a vaj és a cukor teljesen elolvad.

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. Hozzáöntjük a vajas keveréket, és először kézi robotgéppel, majd kézzel addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta.
A tésztát 3 egyforma adagra osztjuk, és sütőpapíron 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Ráhúzzuk a tésztalapokat sütőpapírral együtt a tepsire és villával megszurkáljuk, hogy sülés közben ne púposodjon fel.

A tepsiket egyenként az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ilyenkor még puhák, de ha teljesen kihűlnek, meg fognak keményedni.
Amíg sülnek és hűlnek a mézes lapok, elkészítjük a krémeket. Ehhez a pudingporokat külön-külön sűrűre főzzük a tejjel, majd lefolpackozva a tetejüket - a bőrösödés elkerülése érdekében - félretesszük teljesen kihűlni.

A puha vajat kihabosítjuk porcukorral, és összekeverjük kézi robotgéppel a vaníliás pudinggal. Ugyanezt megismételjük a puncs ízű pudinggal is.

Következik a tészta összeállítása: az alsó mézes lapot egy tálcára vagy deszkára helyezzük, és megkenjük egyenletesen a vaníliás krémmel. Erre ráhelyezzük a következő mézes lapot, majd megkenjük egyenletesen a puncsos krémmel. A tetejére tesszük a harmadik mézes lapot, és az egészet lefedjük folpackkal. A tetejére teszünk egy másik deszkát és a tésztát pár órára, de inkább egy egész éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy megpuhuljanak a lapok.

Ha letelt a pihentetési idő, elkészítjük a sütemény tetejére a csokimázat. Ehhez a csokit darabokra törjük, és vízgőz fölött összeolvasztjuk az étolajjal.

Elővesszük a hűtőből a tésztát, levesszük róla a deszkát és a folpackot, majd egyenletesen bevonjuk a csokimázzal. Visszatesszük fél órára a hűtőbe, hogy megdermedjen a csoki.
A süteményt forró vízbe mártott késsel szeleteljük, így nem törik a csoki a tetején.

Forrás: mindmegette.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában