Beruházás

2024.04.25. 20:00

Milliárdos fejlesztéssel válaszoltak az agrárium kihívásaira

Átadták a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport kapolyi telephelyén a modern szárítót és terménytároló telepet csütörtökön. A több mint egymilliárd kétszázmillió forintos beruházást csaknem félmilliárd forintos támogatással épült fel. Nagy István agrárminiszter az eseményen hangsúlyozta, 2027-ig még van 2900 milliárd forint, melyet beruházásokra lehet elkölteni.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Meleg levegős, visszaforgatásos technológiával működő terményszárítóval, magtisztítóval, hat, egyenként 1500 tonna kapacitású silóval és több más eszközzel is bővült a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport kapolyi telephelye. Az eseményen Kőszegi László tulajdonos elmondta, létrejött egy magas színvonalú technológia, mely hatékonyabb, gazdaságosabb működést teszt lehetővé környezetbarát módon.
Kőszegi László beszédében kiemelte, a megtermelt jövedelmet visszaforgatják a termelésbe azért is, hogy a legmodernebb eszközökkel végezhessék munkájukat. Több ezer hektáron termelnek, ezért sokat fektetnek abba is, hogy biztosítsák a szükséges alapokat és megőrizzék a földterületeket.
 – Fontos számunkra a környezetünk és az, hogy a falvakban megmaradjon a népesség. Csaknem száz embernek adunk munkát és átlagon feletti fizetést biztosítunk – hangsúlyozta a cégcsoport tulajdonosa.

Fotó: TIBOR KOVACS

Nagy István agrárminiszter előadásában arról beszélt, az utóbbi időben az agrárium nagyon sok kihívással szembesült, azonban van kiút, de ehhez mindenkinek változnia kell, nyitottnak lenni és keresni a megoldásokat. Kiemelte, a nemzeti társfinanszírozás mértékét a közös Európai Uniós forrásokhoz – Európában egyedüliként – nem a minimális, hanem a maximális szintre állították be.
– Ez egy cikluson belül több mint háromszoros forrást tesz lehetővé – mondta. – Ha számszerűsítsük, akkor 2027-ig még van 2900 milliárd forint, melyet beruházásokra lehet elkölteni. Ebből az uniós forrás 600 milliárd, a többit a nemzeti kormány teszi hozzá. Ennyivel növeljük meg a lehetőséget, mert érezzük, hogy nehézség van. Érezzük, hogy nem lehet a régi módszerekkel az új kihívásokra megtalálni a választ – hangsúlyozta az agrárminiszter. Nagy István az ünnepségen megjelent gazdálkodókat, vállalkozókat arra biztatta, éljenek az új pályázati lehetőséggel, melyek a nyáron indulnak majd el.

Fotó: TIBOR KOVACS

Gergácz Zoltán a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport ügyvezető igazgatója előadásában a talajpusztulásról és a helyes földművelésről is beszélt. Kiemelte, ha rosszul művelik a talajt, akkor nagyon gyorsítják a talajpusztulási folyamatokat.

Milliárdokat fizettek ki a gazdáknak

A telephely átadó ünnepségen Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője elmondta, az agráriumba vetett hit, bizalom, valamint az itt működő vállalkozásoknak, cégcsoportoknak az elhivatottsága rendkívül fontos. Neszményi Zsolt somogyi főispán arról beszélt, tavaly 248 ezer hektárra igényeltek támogatást a gazdák, melyre több mint 17 milliárd forintot fizettek ki, a vidékfejlesztési programban pedig 15 milliárdot. Az eseményen részt vet Biró Norbert, a somogyi közgyűlés elnöke, valamint Vidus Lajos, Kapoly polgármestere is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában