Megyei időjárás

2023.11.15. 08:00

Jön a hidegfront, de nagy változást nem hoz

Szerdán egy erőteljesebb hidegfront alakíthatja az időjárást.

Fotó: Pesthy Márton

Az ország nagy részén már kora reggeltől megerősödik, többfelé viharossá fokozódhat az ÉNY-i szél. A legerősebb széllökések a délelőtt folyamán, az Észak-Dunántúlon várhatóak, elérhetik a 80-90 km/órát!
Nyugat felől országszerte felszakadozik, lecsökken a felhőzet. A keleti határvidéken várható a legtovább zárt felhőtakaró, melyből itt-ott még eshet kisebb eső is.
A kialakuló napsütést időről-időre felhőátvonulások zavarják meg, melyekből elszórtan futó záporok fordulhatnak elő.
Éjszaka már csak az ország ÉNY-DK irányú középső sávjában fúj élénk szél, délnyugaton és északkeleten legyengül a légmozgás. Csillagfényes, illetve gyengén és mérsékelten felhős területek váltakoznak. Zápor már nem valószínű. A szélcsendes tájakon párásság, köd képződhet.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
kedd délután 14,
szerda reggel 9,
szerda délután 14,
csütörtök reggel 7 fok körül alakul.

Gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Csütörtökön a középső országrészben is mérséklődik az ÉNY-i szél. A reggeli, délelőtti időszakban, a délnyugati és az északkeleti határmegyékben lehet párásság, ködfelhőzet, majd ez várhatóan eloszlik, és országszerte napsütéses idő alakul ki. Éjszakára melegfronti felhőzet érkezhet fölénk, melyből hajnalban már elszórtan előfordulhat kisebb eső is.

- Pénteken borús, esős napra van kilátás. Egy NY-K irányban átvonuló csapadékmező hoz előreláthatólag heves esőket. Délután, a Dunántúlon már csökken a csapadékhajlam, vékonyodhat a felhőzet is. Napközben mérsékelt, estétől egyre többfelé megerősödő ÉNY-i szélre számíthatunk. Éjszaka, a Dunántúlon viharos erősségű szél ígérkezik!

- Szombaton, a Dunántúlon viharos, a középső és keleti tájakon élénk, gyakran erős szél várható. A nyugati országrészben változóan napos-felhős, míg keleten zömében felhős idő látszik most a legvalószínűbbnek. A nap első felében, keleten még előfordulhatnak kisebb esők is.

- Vasárnapra is erősen szeles idő körvonalazódik, csak a nap második felétől látszik a légmozgás mérséklődni. Napsütéses, gyengén felhős, de hűvös nap valószínű.

- Hétfőre - már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – ismét felhősebb nap következhet elszórtan, időszakosan esőkkel. forrás: eumet.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!