Megyei időjárás

2024.05.04. 06:55

Szebb, szélcsendesebb időre van kilátás, de zivatar még előfordulhat

Szombaton már több napsütésben bízhatunk Somogyban.

Fotó: Németh Levente

Reggel még sok lesz a felhő, nyugaton itt-ott eső is eshet. A délelőtt folyamán szakadozottá, gomolyossá válhat a felhőzet, így többfelé kisüthet a nap. Délután már országszerte napos-gomolyfelhős égbolt a valószínűbb, de a gomolyfelhőzetből szórványosan, nagyobb eséllyel az ország délnyugati felén záporok, zivatargócok kialakulásával is számolni kell. Az átlag légmozgás gyengének ígérkezik, zivatarok térségében felerősödhet.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szombat reggel 10,
szombat délután 21,
vasárnap reggel 12 fok körül alakul.

Habár front nincs, szombaton a légkörben zajló néhány fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. (forrás: met.hu)

 LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Vasárnap alapvetően napos, de gomolyfelhős, kissé fülledt, meleg idő várható. Elsősorban az ország keleti térségében nő meg az esélye záporok, zivatarok kialakulásának, míg a középső és nyugati térségben csak elvétve látszik esély záporra. Mérsékelt, D-ies irányú légmozgás lesz jellemző.

- Hétfőre már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de egyelőre még DDNY-i légmozgás melletti, változóan napos-gomolyfelhős időre és szórványosan, főként a délutáni időszakban kialakuló záporokra, zivatargócokra van kilátás. Elsősorban a keleti és északi országrészben látszik esély csapadékra. A Dunántúlon felerősödhet a szél.

- Keddre virradóan hidegfront érkezése körvonalazódik. Nyugaton szeles, zömében felhős, hűvösebb, keleten még enyhe, változóan napos felhős idő ígérkezik. Szórványosan, nyugaton és keleten is előfordulhatnak helyi záporok, zivatargócok. Éjjel kiadósabb eső érheti el a délnyugati, nyugati országrészt.

- Szerdán és csütörtökön a térségben maradó hidegfront okozta szeles, változékony, ismétlődő esőkkel, záporokkal tarkított idő látszik egyelőre valószínűbbnek. Országszerte visszaeshet a hőmérséklet. (forrás: eumet.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!