Megyei időjárás

2024.05.01. 07:33

Szeles, néhol felhős időben majálisozhatunk Somogyban

Május elsején alapvetően marad a szeles és kora nyáriasan meleg idő, de már több felhő szűri, zavarja a napsütést Somogyban.

Fotó: Muzslay Péter

Délelőtt még a zavartalanabb napsütés lesz a jellemzőbb, de fátyolfelhősödés szűrheti többfelé a napsugarakat. A délnyugati országrész felett jelenhet meg több felhő. A délután folyamán, az ország délnyugati kétharmad részén erőteljesebb felhősödésre, gomolyképződésre számíthatunk. A kora esti, esti óráktól, a délnyugati, nyugati határvidéken elszórtan kialakulhatnak záporeső, zivatar is.
Éjszaka országszerte lehetnek erősebb felhősödések.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
kedd délután 25,
szerda reggel 10,
szerda délután 24,
csütörtök reggel 13 fok körül alakul.

Anticiklon határozza meg térségünk időjárását, ezért fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek. (forrás: met.hu)

 LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Csütörtökön egy felhősebb, szórványosan esős reggelt követően, délelőtt a nyugati, déltájban a középső, majd a keleti országrész felett is lecsökken várhatóan a felhőzet. Délelőtt főként az ország keleti felén lehet záporeső, majd délután elsősorban a Dunántúl térségében látszik nagyobb esély szórványos záporok, illetve zivatarok kialakulására. Kissé csökken a hőmérséklet, de fülledté válik a levegő.

- Pénteken egy ciklon alakíthatja időjárásunkat, nyugaton már hideg-, keleten még melegfronti hangsúllyal. Általában erősen felhős, gomolyfelhős időre, és sokfelé, de szórványosan kialakuló esőkre van kilátás. Zivatarra a középső és keleti országrészben van főként esély. Tovább csökken a hőmérséklet.

- Szombaton már országszerte hidegfronti hatás ígérkezik. Még sok, de szakadozottá váló felhőzet mellett szórványosan alakulhatnak ki záporok. A keleti, délkeleti térségben még kedvezőek lehetnek a légköri féltetlek zivatar kialakulásához is. A szél csak zivatarok térségében erősödhet fel.

- Vasárnap előreláthatólag már több napsütés lehet, de erőteljes gomolyképződéssel és újabb záporok, zivatargócok kialakulásának esélyével. (forrás: eumet.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!