Gyertya vagy nem gyertya

2024.01.18. 15:10

Reagáltak a tűzoltók: Jogosnak tartják a büntetést a tűzvédelmi szabályszegés miatt

Nem a kigyulladt tévéje miatt, hanem a tűzvédelmi szabály megszegése miatt kapott bírságot az a nő, aki 2023. november 2-án tüzet idézett elő otthonában, ahol a tűzoltóságnak be kellett avatkoznia, közölte cikkünk nyomán a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Kovács Gábor László

1900186573

Fotó: Italy3d

A tűzoltók adatgyűjtést végeztek és megállapították, hogy a tűz az ingatlan középső szobájában keletkezett egy, az ablak alatt lévő asztalon meggyújtott és felügyelet nélkül hagyott gyertya miatt. A tűz továbbterjedését a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Böhönyei Önkormányzati Tűzoltóság egységei egy vízsugárral megakadályozták. A szobában lévő függöny és az éjjeli szekrény megégett, az ingatlan füsttel telítődött, a szoba falai kormozódtak. 

A panaszos állításaival ellentétben a tűzeset helyszínén nem volt tévékészülék. 

A lakásban élő nőt enyhe füstmérgezéssel szállították kórházba. Az ilyen és ehhez hasonló esetek után jogszabály értelmében kötelező hatósági eljárást lefolytatni. A tűzvédelmi törvény értelmében azokban az esetekben közigazgatási szankcióként nem alkalmazható figyelmeztetés, ahol a tűzvédelmi szabály megszegésével tüzet vagy robbanást idéznek elő és tűzoltósági beavatkozás szükséges. Vagyis nincs mérlegelési lehetőség, a gyakorlat azonban az, hogy a hatósági szakemberek valamennyi körülményt mérlegelve állapítják meg a bírság mértékét. A konkrét esetben a kiszabható legkisebb tűzvédelmi bírságot, húszezer forintot szabták ki. A hatósági döntést az ügyben érintett asszony elfogadta, nem élt a fellebbezés lehetőségével és a részletfizetés lehetőségével sem kívánt élni. A bírságot egy összegben kifizette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában