ellentétek?

2018.12.30. 17:00

Vita alakult ki a jákói szociális gondozók elbocsátásáról

Megszűnt az eddigi két szociális gondozó munkaviszonya Jákóban, december 31-ig a felmondási idejüket töltik.

K.G.

Az önkormányzat kilépett a Nagybajomi Alapszolgáltatási Központból, és a napokban felmérték, hogy a továbbiakban kik igényelik az ellátást az idősek közül. Az elbocsátott két gondozó, Molnár Zoltánné és Tóth Zoltánné azt állítják, hogy szakmai problémák nem merültek fel velük szemben, ehelyett személyes ellentétek vezettek a szakításhoz.

Szerkesztőségünkbe eljuttatott levelükben azt sérelmezik, hogy az önkormányzatnak nem volt joga jelenléti ívet íratni velük arról, hogy kinél jártak munka közben, mert nem az önkormányzat volt a munkáltatójuk, hanem a Nagybajomi Alapszolgáltatási Központ. Azonban az önkormányzat inkább kilépett a társulás intézményéből, csak hogy elbocsáthassa őket.

Horváth Anita, Jákó polgármestere az érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy a két hölgy kijelentette, hogy sem vele, sem a képviselő-testülettel nem hajlandóak együttműködni. Ha pedig nincs kommunikáció a gondozók és az önkormányzat között, akkor nem lehet ellátni a falu időseit. A jelenléti íveket a nagybajomi központban, illetve vidéken korábban is alá kellett írni a gondozóknak, Jákóban csupán ezt a módszert vették át. Horváth Anita hozzátette: az alapellátáshoz éves szinten milliókkal járulnak hozzá az állami normatíván felül. Ezért elvárható, hogy beleszólhassanak a szolgáltatásba, és tudják, hogy az idősek megfelelő ellátást kapnak-e.

Nem akarták, hogy a jákói idős korúaknak legyenek a kárvallottjai a helyzetnek. Szabályszerű módon már fél éve bejelentették, hogy a település ki akar válni a társulásból, és a költségeket állták. A polgármester az új alapszolgáltatási vezetővel végiglátogatta az időseket a napokban. Már tudják az érintettek, hogy januártól ki fogja látogatni őket. Egy helyi, szakirányú végzettségű új dolgozóról van szó. Jákó a kaposmérői alapszolgáltatási központhoz csatlakozik, az idősek ellátása zökkenőmentesen folyik tovább. Százhatvan 60 év feletti ember él a faluban, közülük az idősek napjára 120-an mentek el, mert bíznak az önkormányzatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában