harc a székért

2019.09.25. 09:00

Őrtiloson nyolc polgármesterjelölt küzd a pozícióért

Nyolcan szeretnének polgármesterek lenni Őrtiloson, ahol ötszázan sem élnek. A helyhatósági választáson indulók számával a kis somogyi falu bekerült azon települések közé, ahol a legtöbb polgármesterjelöltet tartják nyilván az országban.

Kovács Gábor

A csendes, kora őszi délutánon két férfi ballagott az őrtilosi utcán, akiket nem kellett sokáig noszogatni, hogy hangot adjanak értetlenségüknek. – Halvány fogalmam sincs, hogy mi ez a tülekedés! – tárta szét a kezét Bogdán József. – Ismerjük persze az összes jelöltet, mind őrtilosiak. Talán valamivel nincsenek megelégedve, de mi elégedettek vagyunk a mostani helyzettel.

Társa, Légár Attila egyetértően bólogatott erre, róla kiderült, hogy szentmihályhegyi, ami közigazgatásilag Őrtiloshoz tartozik. Mindketten közmunkások. Odébb fűkaszával igazította az árokpart növényzetét egy harmadik férfi. Gelencsér László a zalai Beleznáról jár át Őrtilosra, hogy rendben tartson egy portát, amihez örökségként jutott hozzá. Neki új hír volt a polgármesterek gyarapodó száma. Egy másik háznál éppen autót mosott egy hölgy, aki annyival kommentálta kérdésünket, hogy mindenkinek szuverén joga elindulni a választásokon, aztán majd kiderül, hogy a falubeliek kire teszik az ikszet a függöny mögött. Az itt élők túlságosan nem foglalkoznak a sok jelölttel.

– A korábbi választásokon is mindig volt 3-4 jelölt, de ennyien még sohasem! – mondta egy férfi, aki évtizedek óta önkormányzati képviselő. – A legnagyobb valószínűség szerint a végeredmény csupán egy-két szavazaton fog múlni, amire korábban már volt példa. Hogy miért lett ilyen sok jelölt, arra ő sem talált magyarázatot. Sok induló nyugdíjas, vagy most megy nyugdíjba, de van olyan aspiráns is, aki életvitelszerűen nem lakik a községben, csak a szülei, de ide van bejelentve. Megméretteti magát a falugondnok, egy óvónő, és a hivatal volt pénzügyes dolgozója, egy másik jelölt a téeszben dolgozott.

Újra indul Kunos Zoltánné, a a jelenlegi polgármester is, aki negyedik ciklusát tölti. 1980 óta szerepel a közéletben, és 1970 óta boltos a faluban. Szeretett volna több pályázatot is beadni, felújítani a hivatal 100 éves épületét, de a pályázatokhoz sok önerő kell. Kérdésünkre azt felelte, fogalma sincs, honnan támadt az ötlet, hogy ennyien induljanak a választáson.

Csak Hermánszegen indulnak többen

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján az országban a legtöbb polgármesterjelölt egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, Hermánszegen van, ott kilencen szeretnék megszerezni a településvezetői posztot. Rögtön utána nyolc olyan magyarországi település van, ahol nyolcan szállnak harcba a polgármesteri székért, ezek között található Őrtilos. A nyolc polgármesterjelöltes falvak után jönnek a többiek: hét jelöltet vettek nyilvántartásba Kaposfőn, így ott is bőven lesz választék a szavazólapokon a közelgő önkormányzati választásokon. Ezzel Kaposfő ott van Magyarország huszonkét települése között, ahol szintén hét polgármesterjelöltet jelentettek be az októberi 13-i választásra a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Az előző, öt évvel ezelőtti választáson az országos rekord 13 jelölt volt egyetlen faluban, Tápióságon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában