emlékezés

2019.11.01. 17:21

Kaposvár neves halottjainak sírjai zarándokhellyé válnak ilyenkor

Mindenszentek idején évről-évre zarándokhellyé válnak ismert személyek sírjai is a kaposvári Keleti temetőben.

Sonline

Sok olyan neves személy sírja található a Keleti temetőben, akik a 19. század óta rengeteget tettek, hogy a megyeszékhely fejlődésnek indulhasson. A legismertebb közülük Németh István végső nyughelye, aki polgármester volt. Az emberek őt tekintik a modern Kaposvár megteremtőjének. Nevéhez fűződik a vízhálózat kiépítése, de új telkeket is megnyitott, valamint a város úthálózatát is szinte teljesen átépíttette.

Több olyan híres alkotó is itt nyugszik, akik a megyeszékhely hírnevét vitték a kultúra világában. A város egyik, ha nem a leghíresebb szülötte, Rippl-Rónai József sírja is zarándokhelynek számít a művészek körében. Szász Endre festőművész is a Keleti temetőben nyugszik.

Kaposvár egyik legnagyobb sportemberére is megemlékezhetünk. Adorján József katonatisztként végigharcolta az első világháborút, majd meghonosította a városban az úszósportot és a vízilabdát.

2015-ben a hívek fájdalommal búcsúztak szeretett plébánosuktól, Agg Józseftől, aki a Hősök templomában évtizedeken át ápolta az emberek lelkét töretlen hittel. A főesperesről sétányt is elneveztek a Keleti temetőben, mely a végső nyughelyéhez vezet.

A Keleti temető legértékesebb síremléke Lovász Bözsié, azaz Bözsi babáé. A fiatalasszony nyughelyét egy szobor díszíti, ahol menyasszonyi ruhában van ábrázolva. Az alkotás és a fiatal hölgy története pedig igencsak szomorú. Bözsi éppen esküvőjére készült, amikor egy téli napon vőlegényét várta a vasútállomáson, ám csúnyán megfázott és nem gyógyult ki betegségéből, így a nászra már nem került sor.ű

Molnár Csilla volt szépségkirálynő sírja szintén az egyik leglátogatottabb, szinte zarándokhelynek tekinthető. A tragikus történetet mára már minden somogyi és kaposvári ismeri. Sok fiatal barát s hozzátartozó látogatja Mindenszentek környékén a szépség végső nyughelyére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában