Fotók

2023.09.17. 12:06

Újraélték a gimnáziumi élményeket a Táncsics ötven éve végzett diákjai

A Táncsics Mihály Gimnázium ötven éve érettségizett osztályai jöttek össze a szombati évfolyam találkozón. Az intézmény aulájában tartott összejövetelen az öregdiákok, úgy beszélgettek egymással, mintha el sem telt volna ötven év a ballagás óta.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A viszontlátás öröme látszott az arcokon szombat délután a Táncsics Mihály Gimnáziumba lépve. Ötven éve együtt végeztek az iskolában a találkozó résztvevői, akik közül többen csak ritkán jutnak el egykori iskolavárosukba, így örömmel tettek eleget a meghívásnak. – Elkerültem Budapestre érettségi után, itt tanultam tovább és mivel férjhez mentem, a családalapítás és a munkám miatt ott lett az otthonom. Nagyon jó érzés volt ide visszatérni, csak ilyenkor találkozom a volt osztálytársaimmal. Úgy jöttem, hogy biztosan vakon leszek és nem ismerek meg senkit, de meglepő módon nem így történt, mesélte mosolyogva Pohl Edit. 

Az 1973-as évfolyamban végzett a rendezvény főszervezője, Szép Tamás is, aki elmondta: szép számmal eljöttek az egykori osztály- és évfolyamtársak közül, akikkel azóta is tartják a kapcsolatot. – Volt már 35 éves találkozó is, és össze szoktunk jönni a Balatonon, itt-ott. A mi osztályunkban 42-en voltunk, most 24-en jöttek el. Ez az évfolyam volt a legnagyobb, mert akkoriban öt osztályt tudtak elindítani, azóta sem volt tudomásom szerint ilyen. Mindenki sokat változott az elmúlt évtizedekben, mondta Szép Tamás, aki egy városnézést ajánlott fel volt osztálytársainak a program részeként. 
De felolvasták minden osztály naplója alapján a névsort, megemlékeztek az elhunyt évfolyamtársakról és tanárokról. 

Sosem feledi első osztályát

Az öregdiákokat Gál Józsefné köszöntötte, aki matematika-fizika szakos tanárként oktatta az egykori tanulókat. Az 1973-ban végzett tagozatos osztály volt az első, amelynek osztályfőnöke volt, így azóta is meleg szívvel gondol vissza első osztályára. – Szép idők voltak ezek, kezdte visszaemlékezését a nyugalmazott tanárnő. Akinek emlékeiben még mindig él a fizika előadó recsegő padlója, de jól emlékezett az elsősként érkező volt diákjai riadt vagy éppen izgatott tekintetére. – Az ember első osztálya olyan, mint az első szerelem. Ráadásul ez az osztály nem akármilyen volt, hiszen a diákok közel 90 százaléka egyetemet végzett. Nagyon lelkes társaság volt, csak jó érzéseim vannak, ha rájuk gondolok, mondta csillogó szemekkel Gál Józsefné. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában