Gyertyagyújtás

2024.01.28. 10:15

Emberségre is volt példa az embertelenségben

A marcali Széchenyi utcában lévő márványtábláknál tartottak megemlékezést a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján.

Kiss Kálmán

A marcali zsidó családok nevét megörökítő, Széchenyi utcában lévő márványtábláknál tartottak megemlékezést a holokauszt nemzetközi emléknapján. 

–  A holokauszt minden politikai, etnikai, vagy vallási hovatartozástól független tragédia – mondta megemlékezésében Pozsonyi Márk, az ipartestület vezetősége képviseletében. Majd Nagy Csaba hadikrónikás beszédében felidézte az egykori marcali zsidó családok életét és tragédiáját, történeteiket hosszú évek kutatómunkájával gyűjtötte össze. Kiemelte a régi, helyben élő emberek segítőkészségét, emberszeretetét, szembe állítva a társadalomban, a világban uralkodó gyűlöletkeltéssel, és az egymás iránti kirekesztéssel. Példaként említette, hogy még a Nagykanizsáról érkező Gestapo embereinek erőszakos fellépésére sem adták ki a település lakói azt az állapotos nőt, akit sikeresen elbújtattak a családok. Végezetül a krisztusi szeretet összetartó erejét hangsúlyozta ki, amely még megmentheti a világot, hogy szebbé-jobbá váljon. A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja által szervezett közös gyertyagyújtáson Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Mészáros Géza önkormányzati képviselő, Huszár Mihály, a marcali múzeum történésze, valamint a civil szervezetek elnökei és képviselői gyújtottak mécseseket és a hagyományok szerint kavicsokat az emléktábláknál.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában