Vadászat

2024.02.23. 07:00

Kisebb a kár, ha tele a vadetető

Hiába enyhe az idei tél, a vadászatra jogosultaknak muszáj folyamatosan etetniük a vadállományt. Nehezíti a dolgukat egyes területeken a sok csapadék, míg másutt a gyenge makktermés.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Az elmúlt tél sokkal inkább hasonlított egy elhúzódó márciushoz, mint az év leghidegebb évszakához. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vadászoknak ne kellene folyamatosan foglalkozniuk a vadállomány megfelelő kondíciójának fenntartásával
 – Nem jó, hogy ilyen enyhe az idő, de ettől nem kell kevesebbet etetni – mondta Kersák György, a Sióvölgye Földtulajdonosi Közösség vadászmestere. Persze az némi segítséget jelent, hogy a vad másutt is talál táplálékot, de a teljes téli időszakban 200 mázsa szemes és lédús takarmányt visznek ki a területre. – Az ötezer hektáros területünkön lévő 40 etetőt az őz, a fácán és a nyúl is ugyanúgy felkeresi, mint hideg időben – tette hozzá Kersák György. A következetes állománygondozásnak megvan az eredménye, hiszen a téli társas vadászatok rendre gazdag terítékkel zárultak.

Nem volt jó a makktermés 

– A novemberi és decemberi társas vadászatainkon 330 nyulat ejtettek el, s ez talán a többi somogyi társaság éves nyúlterítékét is meghaladja – húzta alá a vadászmester. 
Az útviszonyok nem túl jók a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság területén a sok eső miatt. – Az enyhe idő nem könnyíti a dolgunkat, elég nehéz megközelíteni az etetőket. A makktermés sem volt idén valami jó errefelé. Etetünk természetesen, egy évben 195 tonna takarmányt juttatunk ki a területre, amelyből 60 tonna szemes kukorica, 55 tonna csöves kukorica és 80 tonna cukorrépa – sorolta Meiszterics János, a vadásztársaság elnöke. 
 

Belvíz hátráltat 


 

A következetes etetés nemcsak az állomány minősége miatt, de a vadkár mérséklése érdekében is fontos. A Gyótai Vadásztársaság területén sem könnyű mindig kijuttatni a takarmányt a vadállománynak, hiszen a sok csapadék itt szinte tórendszereket alakított ki. 
– Ott etetünk, ahol nincs sok víz, de az utakat is folyamatosan rendben tartjuk, tavaly mintegy 10 kamionnyi földet terítettünk szét, hogy a téli vadászatokat meg tudjuk tartani – mondta Tibáld Béla, a vadásztársaság elnöke. Az idei télen három nagy hajtást tartottak. A visszajáró vendégvadászok kedvence a gyótai terület, amely idén is rekordot döntött minőségben és árbevételben.
– Ez annak is köszönhető, hogy sok silót és szemes takarmányt viszünk ki a területre. Azért fontos ez, hogy a szarvasok az erdőben maradjanak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában