A jövő szakemberei a IV. Balatoni Szakmakikötőn: Pályaorientációs nagyrendezvény Siófokon és Fonyódon

2024.04.19. 20:00

Több mint 700 diák fedezte fel a szakmai lehetőségeket a IV. Balatoni Szakmakikötőn

A Balatoni Szakmakikötő pénteken délelőtt már negyedik alkalommal nyitotta meg kapuit Siófokon és Fonyódon, ahol több mint 700 diák vett részt az ország egyik legnagyobb pályaorientációs rendezvényén.

Hajdú Marianna

A Siófoki Szakképzési Centrum szervezésében zajló esemény célja, hogy a továbbtanulás előtt álló 6. és 7. osztályos diákokat megismertesse a lehetséges szakmai irányokkal és azokkal a szakmákkal, amelyek a jövőben kiemelkedően fontosak lesznek.

A szakmai napot Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja megnyitóbeszédében kiemelte: "Minden évben óriási felelősség a Szakmakikötő rendezvény szervezése, de különösen fontosnak érzem ezt a felelősséget, amikor a jövő generációjának pályaválasztásáról van szó.” – majd hozzátette, a világ gyorsan változik, és nehéz előre jelezni, hogy milyen szakmák lesznek a legkeresettebbek, de a szakképző minden segítséget megad a diákoknak, hogy a legjobban tájékozódjanak a lehetőségeik felől.

“Hisszük, hogy az ilyen típusú rendezvények kulcsfontosságúak a fiatalok jövőbeli döntéseinek megalapozásában. A Szakmakikötő kiváló példa arra, hogyan lehet ötvözni a gyakorlati tudást az elméleti oktatással."

 – köszöntötte a diákokat Witzmann Mihály országgyűlési képviselő.


Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a hajózás milyen különleges karrierlehetőségeket rejt:

 "A Balatoni Hajózás Zrt. büszkén állítja, hogy a hajózás nem csak munka, hanem szenvedély is. A mai napon a diákok betekintést nyerhetnek ebbe a csodálatos világba, és reméljük, hogy néhányuk számára ez lesz az az út, amelyet a jövőben szeretnének követni."

Siófok kikötőjében a technológia és a hagyományok találkozása jelent meg a legváltozatosabb formában. A Siófoki SZC iskolái, mint a Baross Gábor Technikum vagy a Krúdy Gyula Gimnázium, számos izgalmas programmal várták a fiatalokat. A vízminőség mikroszkópos vizsgálata mellett a PET palackból készült rakéták kilövésével a környezettudatosság is terítékre került, miközben a robotika és 3D nyomtatás bepillantást engedett a jövő technológiáiba. 
A gastrosarokban pedig a diákok megismerkedhettek a pohárkrémek és teasütemények készítésének fortélyaival, ízelítőt kapva a vendéglátás világából.

Fonyód kikötőjében a Bacsák György Technikum és Szakképző Iskola, a Mathiász János Technikum és Gimnázium és a Hikman Béla Szakképző Iskola mellett a Somogy Vármegyei Rendőr-Főkapitányság készült érdekességekkel a diákoknak, ahol Horváth Péter főigazgató képviselte a szakképzési centrumot a IV. Balatoni Szamakikötőn. 

A lézeres műszerekkel végzett mérések és a legóval történő házépítés mellett a mezőgazdasági gépkiállítás és a borpalackozás bemutatója nyújtott betekintést a szakmák sokszínűségébe. A technológia iránt érdeklődők robot és android projekteken keresztül tapasztalhatták meg, hogyan ötvözhető a játék a tanulással, de a rendőri hivatás lebilincselő részleteit is megismerhették a gyerekek.

 

A Balatoni Hajózási Zrt. hozzájárulásával mindkét helyszínen a hajózás rejtelmeibe is belekóstolhattak a fiatalok, ami új perspektívát nyitott számukra. Ez a gyakorlatias élmény hozzájárult ahhoz, hogy a tanulók megérthessék: a tanulás és a jövőbeli karrier nem csak kötelezettség, hanem izgalmas kaland is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában