Mérőállomás

2024.04.25. 13:46

Bármikor megnézhetjük ezentúl, hogy milyen a kaposvári levegő minősége

Levegőminőséget mérő, akkreditált állomást adtak át csütörtökön, Kaposváron. A jégcsarnok előtti berendezés segítségével a nap 24 órájában tudják ellenőrizni a szennyező anyagokat a levegőben.

Góz Lilla

–  Évekkel ezelőtt a Herman Ottó Intézettel, az Országos Meteorológiai Szolgálattal, és tíz másik várossal közös pályázatot nyújtottunk be az Európai Bizottsághoz egy ilyen állomásért  –  mondta el Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere a jégcsarnok előtt, ahol egy levegőminőséget mérő állomást telepítették. Kiemelte: ezzel az akkreditált  berendezéssel folyamatosan monitorozzák a levegő minőségét. 

Fotók: Lang Róbert

– Háromszázmillió forintból valósult meg a beruházás. Az állomás mellett a város húsz pontján mérőegységeket helyeztünk el az adatrögzítéshez – tette hozzá Borhi Zsombor. Megjegyezte: Kaposvár azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra a legegészségesebb megye jogú városok közé tartozzon és ehhez elengedhetetlen, hogy tiszta, egészséges levegőt szívjunk a tüdőnkbe. 

Keszthelyi Nikoletta, a környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: 2019-ben indult a HungAIRy Life kormányzati projekt, mely  2026 végén zárul. 
– Az 5,2 milliárdos hazai és uniós forrásból megvalósuló programban ország nyolc régiójának tíz településén például a levegőminőségi terveket felülvizsgáljuk, mérési kapacitást növeljük, létrejött egy országos tanácsadói hálózat is  –  emelte ki az államtitkár. Keszthelyi Nikoletta az átadás után elmondta: ma hazánkban a levegőt érintő legjelentősebb szennyező forrása a helytelen lakossági tüzelésből, valamint a hulladékégetésből származik. 

– Javult a helyzet, a kisméretű szállópor koncentrációjának határértéke csak 3 helyen nagyobb az öt évvel ezelőtti 10 helyszínhez képest. De nem állhatunk meg, a legkisebbeknél kell elkezdeni a környezettudatosságra nevelést – hangsúlyozta az államtitkár. Megemlítette, hogy a Kölcsönkapott levegő szemléletformáló programban tavaly 15 általános iskola kétezer diákjához jutottak el és idén is folytatják. Keszthelyi Nikoletta a kaposvári mérőállomásról azt is elmondta, hiánypótló beruházás, a város régóta tervezte a megvalósítását. 

– A kisméretű aerosol részecskéket, szállóport, a nitrogén-oxidokat, ózont, a kén-dioxidot és a szén- monoxidot tudják mérni 24 órában mérni és az adatok a legszennyezettseg.met.hu oldalon láthatók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában