Bíróság dönt az összeférhetetlenségi ügyben

2024.04.29. 17:39

Lehet-e ügyvezető egy képviselő az önkormányzati cégben?

Marcaliban állítólag sokaknak nem teszik, hogy egy önkormányzati képviselő, illetve képviselőjelölt képviselőként vezet egy önkormányzati céget, amellyel a képviselői járandóságait is egybeszámolva több mint egymillió forintot keres havonta.

Forrás: marcali.hu

Egy olvasónk szerint a Somogy Vármegyei Kormányhivatal kiszúrta ezt a ügyet, vagyis azt, hogy összeférhetetlen lehet Kutor Veronika önkormányzati képviselő ügyvezetővé történő kinevezése egy önkormányzati alapítású társaság élén. Ő úgy gondolja, a törvény nem engedi a két pozíciót egyszerre betölteni. Még 2021. szeptember 29-én arról döntött a város vezetése, hogy Marcali kulturális intézményeit (Marcali Művelődési Központ, Marcali Városi Fürdő és Szabadidőközpont) összevonja, és a működtetésükre létrehoz egy nonprofit kft-t. Majd egy soron kívüli képviselőtestületi ülésen a baloldali Marcali az Otthonunk Egyesület (MOTTE) színeiben politizáló Kutor Veronikát nevezték ki a társaság élére. Az önkormányzat érvelése alapján egy önkormányzati képviselő csak képviselet ellátására jogosult személy nem lehet egy önkormányzati alapítású gazdasági társaságban, ám ügyvezető attól még igen. A marcaliak egy része tisztán szeretne látni az ügyben, mivel az ügyvezető ténykedéséhez olyan döntéseket is társítanak, amelyek megosztják a város lakosságát. Többen tudni vélik, hogy a helyi politikai csatározás mögött „érdekháború” zajlik, s ez megosztja a város lakosságát.

A vélelmezett összeférhetetlenségi ügyben megkerestük a Somogy Vármegyei Kormányhivatalt, ahol megerősítették, hogy törvényességi felhívást tettek a marcali önkormányzatnak a helyi képviselőtestület egyik tagjának összeférhetetlensége miatt. A felhívással az önkormányzat nem értett egyet, ezért az ügy a Pécsi Törvényszék előtt van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában