Önkormányzati választás

2024.04.04. 18:17

Érkeznek az értesítők és közzétették, hogy mennyi ajánlásra van szükség

A Nemzeti Választási Iroda az április 3-i névjegyzéki adatok alapján megkezdte a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítők kiküldését a választópolgárok számára – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Góz Lilla

Fotó: NemA

Elkezdték az idei európai parlamenti, helyi önkormányzati, illetve a nemzetiségi önkormányzati választások értesítőinek postázását. Újdonság, hogy a választási értesítők QR-kóddal egészültek ki, amely az elektronikus ügyintézés egyszerűbb elérését segíti. A Nemzeti Választási Iroda április 19-ig küldi meg a választópolgárok számára az értesítőket. Abban az esetben, ha valakihez nem érkezik meg az értesítő, az megsemmisül vagy elvész, a választópolgár a polgármesteri hivatalokban található helyi választási irodától új értesítőt igényelhet. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazáson való részvételnek.

A jegyzőknek és vármegyei jegyzőknek csütörtökön kellett megállapítaniuk, hogy az önkormányzati választáson hány ajánlásra van szükség az egyes jelöltek, illetve listák indulásához. A Somogy Vármegyei Területi Választási iroda tájékoztatása szerint polgármesterjelölt az lehet, akit a tízezer vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka, a tízezer lakost meghaladó, de százezer vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár, a százezernél több lakosú település esetén legalább 500 választópolgár jelöltnek ajánlott. Így Kaposváron 300 ajánlásra van szüksége a polgármester jelöltnek. Barcson, Marcaliban, Siófokon is szintén háromszáz ajánlást kell a polgármester jelöltnek gyűjtenie. Nagyatádon mivel a lakosok száma a 2023. szeptember 30-i adatok alapján nem éri el a tízezer főt, így a polgármesternek történő jelöléshez 254 ajánlásra van szükség. A képviselő jelöltnek a választásra jogosultak legalább egy százalékának ajánlására van szüksége. A tizenkét kaposvári egyéni választókörzetben körzetenként változik, hogy mennyi ajánlásra van szüksége a képviselő jelöltnek. Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelöltet, a polgármesterjelöltet és a főpolgármester-jelöltet legkésőbb május 6-án 16 óráig kell bejelenteni.

Somogyban a horvát, német, roma nemzetiség állíthat területi listát. A horvát jelölő szervezeteknek egy, a német jelölő szervezeteknek három, a roma jelölő szervezeteknek tíz településen elegendő jelöltet állítania ahhoz, hogy területi listát állítson. Előbbi kettőnek 17-17, a romáknak 189 ajánlást kell összegyűjteniük. A Somogy Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése tagjainak megválasztásához a jelölő szervezetek részéről a vármegyei lista állításához szükséges 1025 ajánlás. A közös vármegyei listát állító jelölő szervezetek részéről a vármegyei lista állításához szükséges ajánlások száma 2049. A Nemzeti Választási Iroda által közölt adatok szerint Somogy vármegye választópolgárainak száma 2024. április 3-án 204 887 fő volt.

Borítóképünk illusztráció!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában