Helyi közélet

2024.04.27. 12:13

Zichy festészete és Vidovics főispán kálváriája

Az 1918–1958 közötti időszakot vette nagyító alá a tabi önkormányzat és a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár által szervezett konferencia, amelyet Somogyországi történések címmel tartottak a Zichy Mihály Művelődési Központban.

Lőrincz Sándor

Szakály Sándor Széchenyi-díjas történészprofesszor, a VERITAS főigazgatója a tabi születésű Igmándy-Hegyessy Géza altábornagy életéről beszélt Egy tábornok Somogyból című előadásában. 
Ligeti Dávid tudományos főmunkatárs: az 1918–1920 közötti rendszerváltoztatások korára irányította a figyelmet értekezésében, Kovács Kálmán tudományos főmunkatárs pedig a több cár udvarában szolgáló Zichy Mihály festészetét elemezte Gárdonyi Géza Ida regényében. Seres Attila kutatócsoport-vezető A somogyi Boronkától a moszkvai Butirszkaja börtönig címmel tárta fel Bethlen István utolsó éveit, Bertalan Péter tudományos főmunkatárs azt firtatta előadásában, a göllei születésű Esküdt Lajos, Nagyatádi Szabó István egykori személyi titkára bűnös volt-e vagy áldozat a nevével elhíresült lókiviteli engedélyekkel űzött korrupciós ügyben. 
Kiss Dávid tudományos munkatárs Vidovics Ferenc somogyi főispán 1945–1956 között zajló kálváriája nyomába eredt, Rácz János tudományos munkatárs az 1956-os forradalom és szabadságharc után a Kaposvári Katonai Bíróságon halálra ítéltek történeteit elevenítette fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában