Jubileum

2024.05.15. 20:00

Húsz éves lett a Rippl-Rónai Intézet

Jubileumi programokkal ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Rippl-Rónai Művészeti Intézet. Flash mob, kerekasztal beszélgetés, kiállítás és gálaműsor hirdette az intézmény kerek két évtizedének eredményességét.

Kovács Gábor László

Kaposvár Magasba tartották az általuk készített színes hungarocell tábladarabokat, ebből rajzolódott ki a Rippl logója, majd átváltott a 20-as számra. Mint az óra, körbe forgott az ábra, szimbolizálva a folytonosságot. Töretlenül dolgoznak a városért és a kultúráért egy családias hangulatú intézetben, de annál összetartóbb a közösségben, mondták a flash mob szervezői, Tóth-Erdős Éva kommunikációs referens és Sörös Rita, egyetemi oktató.  

 

Ezután a Rippl galériában a fotográfia jövőjéről tartottak kerekasztal-beszélgetést, ahol a téma szakértői felvázolták, hogy az utóbbi időszakban milyen gyökeres átalakuláson esett át a műfaj, és a változás kihat a média és az oktatás világára egyaránt. A volt hallgatók és jelenlegi oktatók képzőművészeti alkotásait délután mutatták be a Vaszary-képtárban, összekapcsolva a múltat és jelent. 47 alkotást fűztek össze Szőcs Éva Andrea és Pecsics Mária kurátorok. A közös közlés önreflexió is, mondta Pajger-Kovács Lilla művészettörténész a megnyitón. Hatos Pál, az intézet igazgatója kiemelte az alapító Leitner Sándor és Babarczy László szerepét abban, hogy olyan iskola teremtődött, amely a művészi gondolkodás szabadságán alapul. A város kötelessége, hogy művészeti felsőoktatási képzése legyen, mert ez egyedülálló értéket teremt, mondta köszöntőjében Pintér Rómeó alpolgármester.      

A színészképző adott műsort

 

Késő délután ízelítőt kaphattak a nézők a kaposvári színészképzés legszebb pillanataiból, a K-Központban ugyanis az intézetben végzett színművészek adtak gálaműsort. A Kéry-Uray, és a Kelemen-Fándly osztály volt növendékei léptek a színpadra, köztük Benedek Dániel, Dobra Mária, Sárközi-Nagy Ilona, Szirmai Melinda, Krajcsi Nikolett, Török Sára, Mucsi Kristóf és Gulácsi Tamás. Az előadást Kéri Kitty és Fándly Csaba rendezte.        

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában