Eper vagy szamóca

2024.05.11. 11:25

Kapkodják – tavalyi áron elkel az eper

Beérett a szamóca Somogyban. Az enyhe tavaszi idő miatt két héttel korábban szedik a piros, szabadföldi gyümölcsöt. A termelők szerint az eper ára évek óta változatlan, holott a bér- és alapanyagköltségeik rengeteget emelkedtek.

Góz Lilla

Reggel hétkor már megkezdődött a munka a mezőcsokonyai szamócaültetvényen csütörtökön. Fóliákban és szabadföldön 15-en szedték az epret. Orsós Barbarának ez az idei az első eperszezonja. – Örülök, hogy helyben van munkám. Könnyű szedni, mivel a sorok között szalma van leszórva, így sár sincs – mondta el a mezőcsokonyai fiatal két marok szamóca leszedése közben. Délelőtt és délután is dolgoznak. Kati néni tíz éve dolgozik már a gazdálkodónál. – Régen a kefegyárba három műszakba jártam, tíz éve, amióta nyugdíjas vagyok, ide napszámba járok – mondta el György Jánosné. Óránként 1500 forintot fizetnek a munkájáért. A munkások jól ismerik a területet, évek óta már visszajárnak az szamócaföldre. 
Sudár Péter tíz éve foglalkozik 7 ezer négyzetméteren fóliás, 1100 négyzetméteren szabadföldi szamóca termesztésével. 

 

Olasz és magyar palántákat ültettek el már tavaly júliusban. 

 

– Azt mondják a nagy epertermelők, az igazi az lenne, ha a palánták 13-14 hónapot lennének a földben a következő szedésig, de mivel ugyanezen a területen gazdálkodunk, a szezon végeztével tudunk újra telepíteni – mondta el a termelő. – Két héttel korábban vagyunk a szokásosnál, június 10-e körül már nem lesz eper. Nagyon enyhe volt a tél és korán jön a tavasz, hiszen április elején 30 fokokat mértünk, amióta élek, én ilyen időre nem emlékszem – emelte ki a gazdálkodó. Mint mondta, a napos, 22–25 fok az ideális az epernek, ilyenkor tudnak szépen, egyenletesen beérni. 
Sudár Péter szerint a felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok. – A költségeink másfélszeresére emelkedtek, de az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik tőlünk. El kell gondolkozni, hogy van-e értelme termelni. Azt is megértem, hogy 2500–3000 forintért, drágábban nem tudják a kereskedők sem eladni a vásárlóknak az epret. 

Fotó: Lang Róbert

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában