Siker

2024.05.01. 06:55

Körtepálinkás katica bonbon utazott Siófokról Gyulára

Zamárdi körtepálinkás bonbont készítettek a siófoki Krúdy technikum végzős cukrászai. Több héten át tesztelték, finomítottak az ízeken, formákon, hogy a Gyulai Pálinkafesztiválon elnyerjék a zsűri tetszését.

Góz Lilla

Nagy volt a sürgés-forgás a napokban a Siófok Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium tanműhelyében. Leányvári Krisztina szakoktató vezetésével a végzős cukrász tanulók bonbonokat készítettek, amelyekből nyolcvanat egy hazai versenyre küldtek el. A bonbonba Pach Gábor zamárdi pálinkamester körtepálinkája került. 

Több hét kellett, mire a végleges forma kialakult. – A pálinkát felmelegítettük egy bizonyos hőfokra, utána különböző anyagokat adtunk hozzá, így egy burkot képezett a zselé körül – mutatta Tapolcai Erik tanuló, aki úgy véli, hogy az iskola elvégzése után is minden új technológiára nyitottnak kell lenni.

Sváb Noéminek a csokoládé kicsinyítése volt a legnagyobb feladat. – Rengeteget dolgoztunk ezen, végül a tanárnő ötlete volt a megoldás – mondta a cukrásztanuló. – Egy polikarbonát formába tettük, így sikerült a kívánt alakzatokat megalkotni

Leányvári Krisztina elmondta: tizenegy szakképzési centrum huszonegy pályamunkája versenyez május 17-19-e között a Gyulai Pálinkafesztiválon. – Katicabogár bonbonunk fehércsololádé corpusból és étcsokoládé ganache-ból készült, melyhez kardamomos körtetöltelék, pálinkagolyó társult, a roppanósságát pedig ostyapürével értük el – mutatta a mintadarabokat Leányvári Krisztina. – A gyerekeknek nem csak a készítés, hanem az eredményhirdetésen való részvétel is nagy élmény lesz, bármilyen eredményt is érnek el. Nagyon büszke vagyok rájuk, mert ahogy Wonka úr mondja Charlie és a csokigyár című filmben: nem a csokoládé a lényeg, hanem azok, akikkel megosztjuk.

A zsűri előtt a lellei bonbonok is

A balatonlellei Földes Csilla bonbonkészítő második alkalommal vesz részt a Gyulai Pálinkafesztiválon. – Többféle bonbonnal neveztem, amelyekbe például minősített feketecseresznyés, birs, madárberkenye pálinka került – sorolta Földes Csilla. – Adtam hozzá zöldfűszereket, marcipánt, lime-ot, mákot és mangót is. Megjegyezte: tavaly száznégy bonbont neveztek a versenyre. Három arannyal, három különdíjjal, négy bronzéremmel gazdagodott és a legeredmény bonbonkészítő címet is megkapta. Kökényes-mézes-fűszeres édessége lett a fesztivál legszebb bonbonja.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában