Elismerés

2024.05.02. 08:12

Közösségi pavilon és műtár is van a díjazottak közt

Góz Lilla

 Hatodik alkalommal hirdette meg a Nők a Balatonért Egyesület (NABE), a Balatoni Szövetség az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával az Év Balatoni Háza építészeti díj pályázatot. A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, hiszen egy-egy új vagy felújított épület évtizedekre meghatározó elemévé válik környezetének. 2014. január elseje után használatba vett épületekkel lehetett pályázni. Idén először nem hirdettek meg kategóriákat a pályázathoz, a bírálóbizottság döntötte el, milyen épületeket kíván díjazni. 
A beérkezett tizennyolc pályázatból előbírálat után a zsűri kiválasztott nyolcat, melyet a helyszínen is megtekintett. A nyerteseknek kedden adták át a díjakat az MCC Révfülöpi Központjában, melynek közösségi pavilonja lett az üdülőépület kategória győztese. Egy balatonarácsi lakóépületet, a balatonfüredi Modern Műtárat, a mindszentkállai Pajta Borteraszt és egy kötcsei nyaralót is díjaztak. A Balatoni Szövetség különdíját a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna felújítása című projekt kapta. A felújítás során a tervezők törekedtek a szakmai szempontok figyelembevétele mellett erősíteni a kápolna tájképi megjelenését, a formák, az anyagok és a szakrális funkció finom összhangjának megteremtését. 
A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett vármegye építészkamarája, a NABE és a Balatoni Szövetség képviselője kapott helyet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában