Sonline.hu videó

2024.05.18. 20:27

Szalonnasütés világrekord született Szántódpusztán: 723-an ragadtak nyársat

Szántódpusztán megdőlt a szalonnasütés magyarországi rekordja: 723 résztvevő sütött szalonnát egyszerre, ezzel nemcsak hazai, hanem világrekordot is állítva. A történelmi esemény a Szántódpusztai Majorság 200 éves kápolnáját formáló tűzrakóhely körül zajlott, a közösségi élmény és a hagyományőrzés jegyében.

Hajdú Marianna

A Szántódpusztai Majorságban 723 résztvevő egyszerre sütött szalonnát, megdöntve az eddigi rekordot. A tűzrakóhely a majorság 200 éves kápolnáját formázta

Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

A Szántódpusztai Majorságban szombaton délután új világrekord született a szabadtűzi szalonnasütés kategóriájában. Az eddigi magyarországi rekordot tartó bekecsieket letaszították a trónról: 723 fő gyűlt össze, hogy egyszerre süssön szalonnát, amit a kaposvári KOMETA 99 Zrt. biztosított a rekorderek számára. 

A tűzrakóhely a majorság 200 éves kápolnáját formázta
Forrás: Szántódpusztai Majorság/Facebook

200 éves kápolna és Woodstok-i hangulat

Az esemény nem csak hazai, de világrekord is lett, és a különleges helyszín, a Szántódpusztai Majorság 200 éves kápolnáját formáló tűzrakóhely még  különlegesebbé tette az élményt. A meghirdetett időpontra a kialakított tűzrakó helyet fával gondosan megtöltötték és a rekorddöntő kísérletre érkezőket már tökéletesen izzó parázs várta a szalonnasütéshez.

A parkolóban már érezhető volt a tömeg, de az érkezők nagy számát csak a majorság pajtájánál lehetett megtippelni. A résztvevőknek kenyeret, hagymát és szépen szeletelt szalonnát osztottak a regisztráció követően. A délután három órához közeledve igazi Woodstock-hangulat alakult ki, ahol pokrócokkal, kempingszékekkel felszerelkezett családok és baráti társaságok készültek fesztivál hangulatban a közösségi élményre.

 

Piknik és rekorddöntés

A Dömötör-Beney család, akik Kőröshegyről és Budapestről érkeztek, 10 fővel vettek részt az eseményen, plusz két hűtőtáskával és egy hatalmas szatyorral felszerelkezve. Mint mondták, hónapok óta készültek az eseményre, saját termesztésű zöldségekkel és extra szalonnával érkeztek, hogy biztosan legyen elegendő élelem mindenki számára.
A Huszti család és barátaik Siófokról a gyermekekkel és barátokkal együtt 20 fővel csatlakoztak a rendezvényhez. Számukra a szalonnasütés csak egy része volt a napnak, mert a gyereknek annyira tetszett a majorság játszótere, hogy számításba vették: csak akkor indulnak haza, ha a gyerekek már kellőképpen elfáradtak.

A rendezvény alatt mindenki megsütötte a saját szalonnáját, az éhesebbek még félig nyers állapotban is finomnak találták, mint például a Földvári Csibészek Line Dance Csapat tagjai, akik közül nem mindenkinek volt türelme megvárni, amíg átsül a szalonna. A csapat augusztus 31-én a majorságban lép fel, így a tagok számára nem is volt kérdés, hogy jelenlétükkel is erősítsék a rekord döntéshez szükséges létszámot.

Minden szegletben piknik hangulat uralkodott, szépen sültek a szalonnák
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

A rekord hivatalosan is regisztrálásra került

Kresz Tamás, a létesítmény vezetőjétől megtudtuk, hogy a szalonnasütés rekordkísérlete hosszú előkészületek és komoly szervezőmunka eredménye volt. A major munkatársai három héten keresztül dolgoztak a tűzrakóhely előkészítésén. A felhasznált fa is a majorság területéről lett begyűjtve az alkalomhoz. 

Az eseményen jelen volt Szajcz Adrián, a Vármegyei Közgyűlés alelnöke is. Az alelnök külön köszönetet mondott azoknak, akik támogatták a rendezvény sikerét, és kifejezte, hogy a helyi közösségek számára milyen fontosak az ilyen események.

Gál Gábor, a magyarországi rekordok regisztrátora, elismerte az új világrekordot, és részletesen beszélt arról, hogyan zajlik egy rekord regisztrációja. Mint elmondta a kísérlet során a résztvevők száma mellett az is fontos volt, hogy pontosan egy időben üljön mindenki a tűzhöz és egyszerre süsse mindenki a Kometa-tól kapott szalonnáját. 

Ez szombat délután teljesült a Szántódpusztai Majorságban!

A szalonnasütés rekordkísérlete nemcsak a közösségi élményt erősítette meg, hanem bizonyította, hogy a Szántódpusztai Majorság méltó a nevére, és továbbra is képes rendezvények házigazdájaként funkcionálni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában