Kultúra

2024.02.29. 10:54

Artúr kalauzol végig Toszkánán

Egyperces olvasmányokba sűrítette bele saját és felesége élettörténetének egy részét Győrfi András, kaposvári származású író, festőművész.

Marosi Gábor

Fotó: Marosi Gábor

Az Artúr és Gínevra egyéb királyi történetek című könyvet és annak keletkezését az alkotó kedden este mutatta be a kaposvári TIT-székházban. Győrfi András elmondta, a könyv ötlete tavaly Olaszországban született, amikor áprilisban több mint egy tucat barátját és vevőjét látta vendégül Toszkánában, az Art-Tour névre keresztelt saját szervezésű programján. 

Fotó: Marosi Gábor


– Feleségem, Angéla főzött, én festettem, felolvastam, szto­rizgattam és beszélgettem a vendégekkel – emlékezett vissza a Toszkán programra. – Egy reneszánsz, barokkos életmódot találtunk ki Olaszországban, ahol kétszer öt napot töltöttünk el a vevőimmel. Ezeken az alkalmakon kaptam ihletet ahhoz, hogy megírjam a rövid kis történeteket. Nagyzolás és nagyképű lett volna, ha a saját nevünket adom címnek, így eljátszottam a gondolattal és megszületett Artúr, aki engem testesít meg. Ha tovább boncolgatom a szót, akkor Art-úr, magyarul művész úr. Gínevra, a királynő pedig feleségemet szimbolizálja. A történeteket egy kicsit régimódi nyelvezettel írtam meg. Artúr és Gínevra minden nap setesuta életet él és beleesnek a maguk kis hibájába. Azt gondolom, hogy nagyon is szerethető két „figura” született – mondta Győrfi András
A könyv második felét, az egyéb királyi történeteket már korábban megírta Győrfi András, de úgy gondolta, hogy a rövid novellákat egy kötetbe szerkeszti legújabb írásaival. Így született meg a mintegy száz írást tartalmazó könyve. 
A kaposvári származású író elmondta, minden korosztálynak ajánlja a könyvét. – Egy újságíró hölgyismerősöm esténként demens embernek szokott felolvasni belőle – mesélte Győrfi András. – Tudok arról, hogy van olyan szülő, aki kedvcsinálóként a gyerekeivel együtt olvas a könyvből, mert készülnek Toszkánába. Ez egyébként nagyon jó, mert a ’90-es években én is hasonló történetek alapján kezdtem el utazgatni – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában