rock and roll

2020.12.07. 11:44

Szinte a levegőben táncol a kaposvári egyetemista lány

Bognár Georgina a Szent István Egyetem Kaposvári campusának hallgatója, egy igazán különleges sportot űz. Akrobatikus rock and roll-t táncol évek óta, több versenyen is sikerrel szerepelt csapatában. Egy viszonylag új sportról és versenyről van szó, Somogyban még kevésbé ismerik ezt a sportágat.

Barkóczy László

– Az akrobatikus rock and roll egy nagyon összetett, dinamikus mozgásforma, – kezdi Bognár Georgina. – Sajátos elemekkel, alaplépésekkel, akrobatikus részekkel. Sport és tánc is egyben, amely fegyelemre, csapatmunkára és kitartásra tanít. Hazai és nemzetközi múlttal is rendelkezik, és egyre ismertebb és népszerűbb a sportágak között. táncol

Georgina már nagyon korán, hat éves kora óta űzi ezt a különleges sportot. Elmondása szerint ez szerelem, mely máig tart.

– Az elmúlt években már kezdett beérni a sok munka – folytatta Georgina. – Csapatommal az országos bajnokságokon rendre a dobogón végzünk, de a területi versenyt szinte minden évben megnyertük a lányokkal. Sőt, a 2018-as ljubljanai világkupán az előkelő hetedik helyen tudtunk végezni.

Táncol és repül, ez az akrobatikus rock and roll

Noha egy viszonylag friss sportágról van szó, mégis nagyon komoly szabályrendszere alakult ki az elmúlt években. A táncosok életkor szerint táncolnak páros kategóriában kisformációban vagy nagyformációban. A versenyszabályzat szigorúan előírja a táncosok létszámát, a zene hosszát és gyorsaságát, az alaplépések számát, melyeknek meg kell jelennie egy-egy koreográfiában. Felnőtt korosztályban aztán kötelező elemmé válnak az akrobatikák, melyek az emelésektől a dobásokig, kategóriák szerint egyre nehezebbek, összetettebbek.

Nem csak táncol, de akrobatikus elemeket is bemutat a csapat

A döntőbe 7 csapat juthat be. A versenyzők a területi versenyeken elért ranglista pontokkal kvalifikálhatják magukat országos, majd nemzetközi megmérettetésekre.

– Ez egy igen látványos sport – mondta el Bognár Georgina. – Szinte bárki elkezdheti, de a mozgás és tánc szeretete elengedhetetlen hozzá, ezért célszerű minél előbb elkezdeni. Az egyesületünket már három éves kis táncosok is színesítik.

Táncol, pózol, nyer

Ahogy minden sportot, úgy az akrobatikus rock and roll-t sem kerülték el a koronavírussal kapcsolatos szigorítások.

– A koronavírus, mint mindent, sajnos a mi sportágunkat is érintette – mesélte az egyetemista sportoló. –Így rengeteg, köztük a legfontosabb hazai versenyünk, a Magyar Bajnokság is a következő félévre csúszott át, melyre nagy erőkkel készülünk. Reméljük a nemzetközi megmérettetéseket, versenyeket is mihamarabb újra megrendezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában