Röplabda

2024.05.15. 14:37

Válogatott meghívót kapott a Fino Kaposvár csapatkapitánya

A 2026-os Európa-bajnokságra való kijutás a célja a magyar férfi röplabda-válogatottnak, melybe meghívást kapott a Fino Kaposvár csapatkapitánya, Bögöly Gábor is.

Sonline.hu

Egy nagy bravúr, azaz a 2026-os Európa-bajnokságra való kijutás a célja a magyar férfi röplabda-válogatottnak, amelynek idei programja két részre oszlik. Az elsőben május 20-tól június 30-ig Érden edzőtáborozik a csapat, a másodikban pedig már a két idei Eb-selejtezőé lesz a főszerep. Augusztus 17-én hazai környezetben Dánia ellen kezdi a kvalifikációt az együttes, ezután pedig Törökországban vendégeskedik. A két tétmeccsre több felkészülési találkozóval is hangol a válogatott, amely Svájccal, Ausztriával és Montenegróval is megmérkőzik. Ifjabb Nagy Péter, a tavaly Európa Liga-ezüstérmes alakulat szövetségi kapitánya 24 fős bő keretet hirdetett, amelyet 16 főre szűkít majd.

– Az idei bő keret nagyon hasonló a tavalyihoz, egy-két eltérés van csak benne – nyilatkozta ifjabb Nagy Péter.

A kapitány 24 fős bő keretet hirdetett, amellyel kapcsolatban kiemelte, hogy többen is epizódszereplőből kezdőjátékossá léptek elő klubcsapatukban, ami örvendetes, hiszen sok tapasztalatot szereztek, s ez mindenképp a válogatott hasznára lehet.

Az idei nyár középpontjában a két augusztusi Eb-selejtező áll, viszont már az első felkészülési szakasz is fontos részét képezi a válogatott programnak. Erre május 20-tól június 30-ig kerül sor Érden, ahol a játékosok fizikai felkészítése, felzárkóztatása, s az egyéni technikai elemek gyakorlása lesz a leginkább hangsúlyos. Ezután két hét szünet következik, kivéve az U22-es Európa-bajnokságon résztvevő fiatal kerettagoknak.

A program második része július 15-én kezdődik, s innentől kezdve már teljes mértékben az Eb-selejtezőkre fókuszál a csapat és a szakmai stáb. Ekkor már a játékrendszer és a taktika begyakorlása, pontosítása és a megfelelő formaidőzítés a cél. A tétmeccsek előtt több felkészülési találkozót is vív a válogatott, az ellenfelek Ausztria, Svájc és Montenegró lesznek. A 2026-os Európa-bajnokság selejtezősorozata pedig augusztus 17-én a dánok elleni érdi mérkőzéssel kezdődik meg a mieink számára, akik augusztus 28-án vagy 29-én – a pontos dátum még egyeztetés alatt – a törökök vendégei lesznek.

– Tavaly a srácok elnyerték a röplabdaszerető közönség támogatását. Hogy ez a támogatás, szimpátia megmaradjon, kellenek továbbra is az eredmények – mondta ifjabb Nagy Péter, aki egy több évtizedes álmot, az Eb-kijutást szeretné megvalósítani a csapattal, ami óriási bravúr lenne, ha sikerülne. – Úgy gondolom, hogy nagy akarattal, tudatosággal, alázattal elérhető a közös cél, a 2026-os Eb-részvétel, ami valóban hatalmas bravúr lenne tőlünk, hiszen mindkét ellenfelünk Eb-szereplő volt tavaly, ráadásul a törökök az élcsapatok közé tartoznak az európai mezőnyben, de mindent el fogunk követni, hogy sikerüljön kijutni.

A 2026-os férfi Európa-bajnokságnak Bulgária, Finnország, Olaszország és Románia ad otthont. A négy rendező automatikus szereplője a tornának, mellettük ugyancsak biztos résztvevőnek számít az előző, 2023-as Eb-n elért eredménye alapján Lengyelország, Szlovénia, Franciaország, Hollandia, Szerbia, Ukrajna, Németország és Portugália.

A válogatott bő kerete: feladók: Keen Cameron Illés (Athlos Orestiadas), Mikuláss Koch Marcell (DEAC), Szabó Vilmos József (Máv Előre Foxconn), Tóth Kristóf (Pénzügyőr SE), Török Soma (Kecskeméti RC), szélső ütők: Horváth Kristóf (SK Aich/Dob), Bögöly Gábor (FINO Kaposvár), Péter Benedek (GreenPlan-VRCK), Szalai Kristóf (Pénzügyőr SE), Boa Szabolcs (Máv Előre Foxconn), átlók: Bibók Balázs (GreenPlan-VRCK), Varga Péter (Kecskeméti RC), Kecskeméti Bálint (Kecskeméti RC), Sebestyén Márton (Máv Előre Foxconn), liberók: Kiss Máté (GreenPlan-VRCK), Bán Viktor Erik (DEAC), Takács Milán (Máv Előre Foxconn), Török Zsombor (Kecskeméti RC), centerek: Tomanóczy Bálint (Máv Előre Foxconn), Boldizsár Péter Andor (Kecskeméti RC), Ambrus Bence (Máv Előre Foxconn), Cziczlavicz Dávid (GreenPlan-VRCK), Kövessy Kristóf (Pénzügyőr SE), Garan Bálint (GreenPlan-VRCK).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában