Közélet

2015.09.02. 17:25

Iskolafelújítás: több mint harminc dolgozó fut a pénze után

Futunk a pénzünk után! Ezt panaszolja a Gyakorló iskola felújításán június óta dolgozók egy része, illetve azok, akik fizetés híján már kiléptek.

Márkus Kata

A nevük elhallgatását kérő munkások – mondván, ha nevüket adják panaszukhoz, szerintük biztosan nem látják elmaradt bérüket – azt sérelmezik, hogy csupán júniusi bérüket kapták meg, a július-augusztusi járandóságukból csak előleget fizettek nekik. Összesen több, mint harmincan várják elmaradt fizetésüket, ki többet, ki kevesebbet. Van aki csupán pár ezer forintot, s olyan is, aki csaknem kétszázezret.



– Talán az is baj volt, hogy számos szakképzetlen munkást is alkalmaztak az építkezésen, akik nem biztos, hogy megfelelően dolgoztak – állítják a panaszosok. – Ám ha akkor nem szóltak nekik, hogy nem dolgoznak rendesen, s nem is rúgták ki őket, akkor jogosan gondolták, hogy elégedettek a munkájukkal. S most jogosan várják a fizetésüket is.
Mostanra aztán a dolgozóknak elfogyott a pénzük, lakbért, rezsit sem tudnak fizetni. Olyan is volt, aki éhesen jött dolgozni, sőt olyan is, akit már kiraktak a lakásából, hajléktalan lett.

A dolgozók elmondása szerint többen adtak be már keresetet ez ügyben a Munkaügyi Bíróságon, s a Munkaügyi Felügyeleten is feljelentést tettek többen. – A fővállalkozó állítólag olyan szerződést kötött a kivitelezővel, hogy 25 százalékos készültség esetén lehet először számlát benyújtani – mondták a dolgozók. – Úgy hírlik, ez megvan, így talán rövidesen tudnak számlázni. De kétséges, hogy ha fizet is a fővállalkozó az alvállalkozónak, abból jut-e nekünk.
A kérdésre, hogy szerintük befejeződhet-e határidőre, október végéig a Gyakorló iskola felújítása, azt mondták, ez erősen kétséges. – Ne legyen igazunk, de lehet, hogy még karácsonyra sem lesz kész a teljes felújítás – mondták.

Tizenöt napon belül a pénzükhöz jutnak a dolgozók, személyesen vagy postai úton. Ezt már a kivitelező kft. megbízottja mondta el megkeresésünkre, miután elismerte felelősségét a fizetések csúszásában. – A fővállalkozó minden tekintetben határidőn belül van – tette hozzá a cég megbízottja –, s ha kifizetésük valamilyen oknál fogva esetleg váratna még magára, akkor saját erőből fogjuk kifizetni az elmaradt béreket. Ami összességében 2 millió 300 ezer forint, és 39 embernek tartozunk. A teljes bérköltség egyébként 4 millió 300 ezer forint volt, a különbözetet már kifizettük.
A Gyakorló iskolában ott jártunkkor, szerda délután is folyt a munka, s a kivitelező szerint, optimális esetben tarható az október végi határidő is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!