Közélet

2015.01.26. 07:49

Képzés és tréning a megmaradásért

A nehéz körülmények között élők képzését, elhelyezkedésük megkönnyítését is megcélozta az a program, melynek zárórendezvényét tartották Kaposváron.

Harsányi Miklós

Út a megismeréshez a közös munkáért címmel szervezte meg a konferenciát a Cigány Érdekképviseleti Közhasznú Szervezet. Tréningek, tanácskozások is kiegészítették a projektet. Farkas Józsefné elnök gondnak nevezte, hogy a roma fiatalok jelentős része alacsony iskolai végzettségű, mely eleve behatárolja a lehetőségeiket. Ezért olyan tudnivalókkal is ellátták őket, amely megkönnyítheti munkába állásukat. Önéletrajzírás, megjelenés egy állásfelvételin: közérthető, hasznos tanácsokat kaptak a résztvevők.
– A fiatal- és középkorosztály körében megfigyelhető, hogy egyre többen külföldön szeretnének dolgozni – hangsúlyozta. – Jó lenne, ha megfelelő szaktudás birtokában itthon is találnának munkahelyet.



Energetikai ültetvény gondozó, betanított konyhai kisegítő, zöldségtermesztő: ilyen és ehhez hasonló oktatás zajlott le Zákányban. Tapoczai Gyöngyi szakmai vezető osztotta meg tapasztalatait, az elmúlt időszakban 51-en kapcsolódtak a programba. A szakember úgy fogalmazott: a mélyszegénységben élőket, a reményvesztett embereket próbálták megszólítani.
Bogdán Lászlóné, a nagybajomi roma szervezet vezetője kiemelte: lényeges, hogy legyen folytatása a projekteknek. Korábban már 20 varrodai munkás szerzett végzettséget, jelenleg is tart a képzés, s parkgondozó-karbantartók is képesítéshez jutnak. A helyi és környékbeli munkaerőpiaci lehetőségekhez alapozva szervezik meg a programokat.
A találkozóra meghívták László Esztert, a pécsbányai Varró műhely vezetőjét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!