Közélet

2015.03.24. 15:04

Polgári perek: a Buda-Cash-botrány a törvényszéket is elérheti

Az idén a Buda-Cash-botrányban érintett pénzintézetekkel, illetve a Quaestor-csőddel kapcsolatos perek miatt nőhet az esetszám a Kaposvári Törvényszéken.

A. V.

Negyven százalékkal nőtt tavaly a polgári perek száma a Kaposvári Törvényszéken (KT) a devizahiteles ügyek miatt, derült ki a keddi összbírói értekezlet sajtótájékoztatóján, az idén pedig a Buda-Cash-botrányban érintett pénzintézetekkel, illetve a Quaestor-bedőléssel kapcsolatos perek miatt nőhet az esetszám.



– Amúgy 2013-hoz képest kevesebb, összesen 39 ezer ügy érkezett a törvényszékhez – mondta Hajnal Éva, a KT elnöke –, a cég-, közigazgatási és büntetőügyek száma csökkent. A bírák több pert zártak le, mint amennyi megkezdődött, így a somogyi bíróságok időszerűsége még mindig országosan is kimagasló.
Számokra lefordítva mindez azt jelenti, hogy a büntetőügyek több mint 92, a polgáriaké pedig közel 99 százaléka egy, illetve fél éven belül lezárult, ráadásul az ítélkezések minőségét sem érhette kritika, legalábbis a fellebbviteli grémiumok másodfokú verdiktjei erre utaltak.

Elégedetten nyilatkozott a törvényszéki munkáról Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is, aki kiemelte a kaposvári székhelyű, négy megyében illetékes Dél-dunántúli Regionális Közigazgatási és Munkaügyi Kollégium munkáját.
– A bírósági munka mellett több területen is sikerült előrelépni – jegyezte meg Hajnal Éva. – Megállapodást kötöttünk gyakorlati képzésre a pécsi és a budapesti Pázmány egyetemmel: hat hetes kurzusokban érkezhetnek hozzánk diákok, részt veszünk az egyetemek rendezvényein, s a pécsiekkel a tudományos munkában is együttműködünk.

A megfelelő munkakörülmények érdekében kisebb felújításokra is futotta tavaly a törvényszéknek: a marcali bíróságon a fűtést korszerűsítették, Kaposváron a járásbíróságon tetőt cseréltek, Siófokon pedig most zajlik a nyílászárók cseréje és a külső hőszigetelés. Az infrastruktúra tehát fejlődik, a bíró fizetések viszont – ahogyan Handó Tünde a pénteki kaposvári Jogi beszélgetések után ismét megemlítette – uniós összehasonlításban a legalacsonyabbak: még Bulgáriában is havi ötvenezer forinttal magasabb az átlag, mint idehaza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!