Közélet

2016.11.21. 17:20

Több baleset, mint tavaly – rengeteg a figyelmetlen gyalogos és kerékpáros

Csaknem nyolc százalékkal emelkedett a balesetek száma Somogyban az év első tíz hónapjában a tavalyi esztendő azonos időszakához képest, derült ki a megyei balesetmegelőzési bizottság hétfői ülésén, melyen Piros Attila dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány elismerte: Somogy bűnügyi mutatói javultak, ezzel szemben közlekedésbiztonságban nem sikerült előrelépni.

Vas András

Benke Ottó alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság november elsejével kinevezett közlekedésrendészeti osztályvezetőjének beszámolójából kiderült, komoly megelőző program indult Somogyban, ennek ellenére nem csökkent a balestek száma. A megyében október végéig 450 esethez kellett kivonulniuk a rendőröknek, tavaly az év első tíz hónapjában 417-hez. A halálos tragédiák száma eggyel, a súlyos sérüléssel járó balesteké tizeneggyel, a könnyűeké 21-gyel nőtt, s 25-tel többen sérültek meg a somogyi utakon, mint tavaly ilyenkorig. Pozitívum ugyanakkor, hogy az ittas vezetők okozta balesetek száma több mint ötödével csökkent.



A személyi sérüléssel járó balesetek nagy részét értelemszerűen az autósok okozták, a 276 eset tíz százalékkal magasabb, mint az előző évi adat. Csökkent a teherautósok és a motorosok által elkövetett balesetek száma, viszont ugrásszerűen megnőtt a kerékpárosok, illetve gyalogosok miattiaké.
– A személyautósoknál a gyorshajtás, valamint a kanyarodási és előzési szabályok megsértése a három leggyakoribb baleseti ok – magyarázta Benke Ottó. A statisztikákból azonban kiderült – többek között a szupertraffipaxok beüzemelésének köszönhetően – a személyi sérüléssel járó balesteknél így is 11 százalékkal csökkent a gyorshajtásból eredőek száma, az rossz előzésekre visszavezethetőké pedig kilenc percenttel lett kevesebb.

Az alezredes kiemelte, noha az idei esztendőt a gyalogosok és kerékpárosok szempontjából kiemelt évvé tették, drasztikusan nőtt a két területhez köthető balesetek száma. Az idén 58 alkalommal szenvedett balesetet gyalogos, de húsz esetben a járókelő szabálytalankodott, a bicikliseknél pedig a 97 esetből 61-nél lehetett megállapítani a kerékpáros felelősségét.
– Komoly probléma – állapította meg Benke Ottó –, hogy a kerékpárhoz nem kell vizsgázni, s a közlekedési előismeretet sem követeli meg senki a biciklisektől. Emellett a járműállomány minősége is komoly kivetnivalót hagy maga után, sokszor a legalapvetőbb biztonsági eszközök is hiányoznak a kerékpárokról.

A bicikliseknél a legtöbb balesetet az elsőbbség meg nem adása okozta, de a nem megfelelő sebesség, illetve az irányváltoztatás szabályainak megsértése is sok személyi sérüléses balesettel járt.
Nőtt a vízi balesetek száma is – tavaly két, az idén négy eset fordult elő a Balatonon –, a vízbefulladásoké viszont eggyel csökkent – tizenegyen haltak meg a magyar tengerben –, s a vízirendészet munkatársainak 23 százalékkal többször kellett menteniük a legnagyobb magyar tóból, mint tavaly – a kimentettek száma ötödével növekedett.

 

Az Év iskolarendőrei

Nyolc éve hirdette meg a rendőrség meg az iskolarendőr programot, melynek legfelkészültebb munkatársait tanévenként jutalmazzák. Somogyban az idén – a 2015–16-os tanév munkájának elismeréseként – öt rendőr vehette át az Év iskolarendőre kitüntetést Piros Attila dandártábornoktól, megyei rendőrfőkapitánytól. Elismerésben részesült Mogyorósi Zoltán a kaposvári, Bodocsek Béla, a nagyatádi, Szilágyi Barnabás, a barcsi, Tamáskó Tamás, a siófoki kapitányság törzszászlósai, valamint Bognár Bálint, a marcali kapitányság törzsőrmestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!