Elemzés

2024.05.14. 06:26

A magyarok többsége egyetért Ferenc pápa békepárti javaslatával

Többségben vannak a békepárti szavazók – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

MW

Ferenc pápa a 4. alkalommal tartott római demográfiai konferencián 2024. május 10-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Riccardo Antimiani

„A magyarok háromnegyede (77 százalék) egyetért Ferenc pápa békepárti javaslatával, miszerint Ukrajnának a háború folytatása helyett tárgyalnia kellene Oroszországgal a háború végéről” – adta hírül a Magyar Nemzetnek eljuttatott közleményében a Nézőpont Intézet. Kiemelték,

a baloldali szavazók többsége is fegyverszünetet akar, annak ellenére, hogy a baloldali pártok egyáltalán nem beszélnek a béketárgyalások szükségességéről.

A Gyurcsány-koalíció (71 százalék) és Magyar Péter pártja (65 százalék) támogatóinak többsége szerint is a „fehér zászló bátorságára” lenne szükség, míg a Kétfarkú Kutya Párt körében vannak legkisebb arányban a fegyvernyugvás támogatói (45 százalék) – írták.

Az intézet felidézte, egy évvel ezelőtt látogatott Ferenc pápa Magyarországra, amikor több beszédében is utalt a béke fontosságára, s „egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt” kívánt. Azóta az egyházfő többször is állást foglalt a béke ügyében, egy interjúban úgy fogalmazott Ukrajna kapcsán, hogy „az az erősebb, aki látja a helyzetet, aki a népre gondol, akinek van bátorsága a fehér zászlóra, a tárgyalásra”. 

A Nézőpont Intézet azt kutatta, hogyan értékelik a magyarok az egy évvel ezelőtti történelmi látogatást, és mit gondolnak az egyházfő békepárti javaslatáról. 

Mint írták, a választók több mint háromnegyede (77 százalék) egyetért azzal, hogy Ukrajnának a háború folytatása helyett tárgyalnia kellene Oroszországgal a háború végéről, és csak kevesebb mint ötöde (16 százalék) van ellenkező véleményen.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában