Támogatott tartalom

2019.06.28. 10:36

A sikeres beruházás alapja a tervezés és a jó hitel

Egyáltalán nem mindegy, milyen vállalkozói hitelt választunk és milyen döntéseket hozunk, ha finanszírozási kérdésekről van szó.

Magyarországon a céges hitelezést övező pénzügyi infrastruktúra kifejezetten erős, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek értékelhető; aki finanszírozási forráshoz akar jutni, annak adottak a lehetőségei. Ennek ellenére beszélni kell a leggyakoribb buktatókról, amiket rendszerint saját hibánkból szenvedünk el.

A vállalati hitelezés esetében a sikertelenség leggyakoribb oka a túl későn indított hiteligénylés. Az időzítés és a határidők betartása minden vállalkozás fontos feladata, igaz ez a hiteligénylés folyamatára is. Támogatott beruházások hiúsulhatnak meg csupán azért, mert nem voltunk eléggé előrelátóak és nem kezdtük meg időben a hiteligénylést. A tervezett hitelfelvétel meghiúsulása esetén a kieső finanszírozási forrást (amennyiben ennek ellenére meg akarjuk valósítani a beruházást), más forrásból kell pótolnunk. Bárhogyan is történik, a halogatás komoly problémák forrása lehet.

Számos eset előfordul, amikor az elodázás, illetve a hitel folyósításának csúszása a szezon elvesztésével jár. Nem csak a mezőgazdasághoz és a vendéglátóiparhoz köthető hitelek esetében fordulhat elő ilyen eset, hanem tulajdonképpen bármely szegmensben, ahol szezonalitásról beszélhetünk.

A probléma forrása gyakran abból adódik, hogy az igénylő teljes egészében ismerősei tanácsaira hagyatkozik. Minden vállalkozás számára létkérdés, hogy megbízható és pénzügyi területen jártas szakértőkre támaszkodjon hitelfelvétel esetén, amennyiben saját maga nem teljesen jártas ezen területen.

Felvetődik a kérdés, hogy mennyi időre van szükség például egy beruházási hitel folyósításához. A legtöbb konstrukció esetén kb. egy hónappal kell számolni, de gyakran előfordul ennél hosszabb igénylési időszak is. Ha a folyósító bank részére megérkezik az igénylési dokumentáció, elindul a hitelbírálati folyamat, de még így is előfordulhat, hogy olyan banki kérés érkezik, amit csak hosszabb idő alatt tudunk teljesíteni. Érdemes biztosra menni. A hiteligénylés folyamatát indítsuk el legalább két-három hónappal a tervezett folyósítási dátum előtt.

Az állami támogatással rendelkező hitelekre egyéb eljárási metódusok lehetnek jellemzők. Például a Széchenyi Beruházási Hitel esetében a vállalkozásnak nem közvetlenül a hitelintézethez kell benyújtania kérelmét, hanem az ún. regisztráló irodákba, akik az alapvető hitelfeltételeknek való megfelelés ellenőrzését követően az adott konstrukcióban résztvevő hitelintézetek közül az igénylő által kiválasztott bankba vagy takarékszövetkezetbe továbbítják az igénylést.

A támogatott Széchenyi Beruházási Hitel kiváló lehetőséget biztosít, érdemes számba venni ezen lehetőséget, hiszen jelenleg 0%-os nettó ügyleti kamat mellett érhető el köszönhetően a hitelhez biztosított kamattámogatásnak, több részletben hívható le, akár 120 havi futamidő mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában