Nagy István: stratégiai ágazat az agrárszakképzés

2017. február 1. 13:08 Harsányi Miklós

Nagy István: stratégiai ágazat az agrárszakképzés

Lenyűgöző átalakuláson esett át a Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakképző iskola: a szerdai ünnepélyes átadáson Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte a diákokat. Hat tanterem, három kisebb szertár és zsibongó is helyet kapott a megújult létesítményben, a fejlesztésre közel 350 millió forintot fordítottak a középiskolában, amelynek 430 diákja van.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az agrárágazat stratégiai ágazat

– Gratulálok a közösségnek azért, hogy olyan helyzetet teremtett, amivel iskola bővítésre volt szükség – hangsúlyozta köszöntőjében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. – Olyan vonzerőt tudtak gyakorolni az ifjúság számára, hogy kinőtték a meglévő helyet. S ahol bíznak a jövőben, ott iskolát építenek.
Nagy István rámutatott: ez a közösség elvégezte a feladatát, amire elhivatott,  amire szükség volt, s melyre méltán lehet büszke. Aki felelősséggel tekint a jövőbe, az iskolát épít, mert a tudásnál fontosabbat, értékesebbet nem tudunk adni a jövő számára. Mindig a jelenben kell meghozni azokat az áldozatokat, ami  a jövő működésére kihatnak és a jövő működését segítik. Leszögezte: az agrárágazat stratégiai ágazat. S nyugodtan mondhatjuk pontosan ezért, hogy az agrárszakképzés és a felsőoktatás is stratégiai ágazat.– 2050-re kilencmilliárdan leszünk a Földön, s 2025-re 40 százalékkal nő meg a fehérje-igény az emberiség számára – mondta. –  Emellett klímaváltozás van, a termőhely-csökkenés van, tehát egy csomó olyan nehézséggel küzdünk és óriási feladat áll előttünk, amire be kell vallanunk, hogy ma még nem tudjuk rá a megfelelő választ. A válaszokat itt fogjuk keresni a jövőben ebben az iskolában is. Az itt dolgozó pedagógusoké, tanároké a felelősség, hogy ezeket a válaszokat megtaláljuk és átadjuk nektek. S aztán az ifjúságé a feladat, hogy felismerje, hogy neki milyen feladata lesz ebben részt venni az elkövetkező időszakban. Szóval nem kis kihívás és feladat, de a magyar ember mindig szereti azt, hogy helyt kell állni.

Az egyik új tanterem Az egyik új tanterem


Az FM parlamenti államtitkára arról is beszélt: az agrárszakképzés területén kevés a hely, mert évről évre növekszik a tanulók száma, akkor elégedettség tölt el minket, hiszen a szakképzés megreformálásánál pont ezt tűztük ki célul. Nap mint nap halljuk, hogy hiányoznak a megfelelő képzettségű szakemberek.

– Úgy gondolom, hogy ez már nem lesz sokáig így, hiszen az agrárszakképzés átalakításával, a bérek folyamatos emelésével rövid távon el fogjuk tudni, érni, hogy az ágazatok elvárásainak megfelelő tudású és számú szakembert képezzünk – jelentette ki. – A csökkenő gyereklétszám ellenére 2016-ban 8195 fő iratkozott be intézményeinkbe, amely 2,7 százalékos növekedést jelent a 2015-2016-os tanévhez képest. Kiemelkedő eredményt jelent, hogy a szakmai végzettségre épülő két éves érettségire felkészítő képzésben több mint a kétszeresére nőtt a felvett tanulók száma. Nem igaz tehát, hogy a szakképzés zsákutca. Ezeket az eredményeket országosan összehangolt beiskolázással kívánjuk megtartani és tovább erősíteni.

 

A tudást nem vehetik el


Nagy István nyomatékosan felhívta a figyelmet arra: az FM mindig is kiemelt feladatának tekintette, hogy a fenntartásában működő nevelési-oktatási intézmények műszaki állapota megfeleljen a 21. század követelményeinek, s a tanulók a legkorszerűbb körülmények között tanulhassanak. Részletesen ismertette az elmúlt időszak főbb iskola fejlesztéseit, 2016-ban is folytatódott a korszerűsítési program. S búcsúzóul egy üzenetet intézett a diákokhoz, amit édesanyjától hallott, amikor elment a szülői háztól:
– Tanulj fiam, mert a megszerzett tudást soha senki nem veheti tőled – hangsúlyozta. – Ezt gyarapítsátok mindennap ebben a korszerű épületben.
Simonné Szerdai Zsuzsanna, az FM Daszk főigazgatója azt mondta: egy iskola átalakítása, bővítése különleges esemény. S nem akkor kezdődik, amikor az első munkagépek, az első munkások megjelennek, hanem sokkal korábban. Talán akkor, amikor az itt dolgozó kollégák, az itt tanuló diákok, következetes, sokszor fárasztó munkájának eredményeként, a sok-sok szakmai versenyen elért siker hatására egy iskola tanuló létszáma eléri a maximumát.
– A felújított iskola épület minden szempontból megfelel a mai kor követelményeinek – emelte ki. – Ezáltal az ide járó diákok,  az itt dolgozó kollégák egy tekintélyt parancsoló, az iskola eredményeihez méltó környezetben töltheti mindennapjait, s végezhetik munkájukat. Biztos vagyok abban, hogy a szülők is megelégedéssel és örömmel fogadják a megszépült épületet.

Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő valamint Szita Károly, Kaposvár polgármestere is köszöntötte az ünneplőket. Torma Sándor, a Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakképzőiskola igazgatója fontos szakmai eredménynek értékelte, hogy tanintézményükben az elmúlt tíz évben megduplázódott a diákok száma.
– A végzős hallgatók egy része tovább tanul, diplomát akar szerezni, míg számos tanulónk jól felszerelt gazdaságokban kamatoztatja a nálunk szerzett tudást – mondta az igazgató. – Stratégia célunk, hogy a szakmájukat értő és szerető fiatalok sikeresek legyenek az életben. Ehhez összefogásra, tisztességes és következetes munkára van szükség, s abban bízom, hogy közösségünk eredményesen teljesíti az elkövetkező időszak kihívásait is.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nagy István: stratégiai ágazat az agrárszakképzés

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Mindenki más feladta, Szőnyi Ferenc nyerte a világ leghosszabb futóversenyét

A három indulóból csak ő bírta végig a 480 kilométert.

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Az ausztrál férfi összejátszott a rendőrökkel.

Őrült azeri futam: Ricciardo nyert, Vettel nekiment Hamiltonnak

Bottas körhátrányból lett második • Stroll először dobogós • Alonso először szerzett pontot idén.

Tenisz: Fucsovics Márton megnyerte az angliai tornát

A magyar teniszező sikerével kiharcolta a főtáblát a wimbledoni versenyen.

Konföderációs Kupa: Németország–Kamerun élőben az NSO-n!

Joachim Löw 150. mérkőzésén 100. győzelmét arathatja a nationalelf élén.

Konföderációs Kupa: Chile–Ausztrália – élőben az NSO-n

Konföderációs Kupa: Chile–Ausztrália – élőben az NSO-n

Chile Ausztrália ellen zárja a csoportkört a Konföderációs Kupán.

Dopping: a futballvébén szerepelt teljes orosz keret érintett lehet – sajtóhír

A FIFA vizsgálatot folytat, Csercseszov kapitány cáfolja a távozásáról szóló hírt.

Nwankwo Kanu: Gerában mindig ott volt a gól

Az Ajax és a West Brom nigériai klasszisa már felgyógyult szívbetegségéből.

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér