Nagy István: stratégiai ágazat az agrárszakképzés

2017. február 1. 13:08 Harsányi Miklós

Nagy István: stratégiai ágazat az agrárszakképzés

Lenyűgöző átalakuláson esett át a Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakképző iskola: a szerdai ünnepélyes átadáson Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte a diákokat. Hat tanterem, három kisebb szertár és zsibongó is helyet kapott a megújult létesítményben, a fejlesztésre közel 350 millió forintot fordítottak a középiskolában, amelynek 430 diákja van.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az agrárágazat stratégiai ágazat

– Gratulálok a közösségnek azért, hogy olyan helyzetet teremtett, amivel iskola bővítésre volt szükség – hangsúlyozta köszöntőjében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. – Olyan vonzerőt tudtak gyakorolni az ifjúság számára, hogy kinőtték a meglévő helyet. S ahol bíznak a jövőben, ott iskolát építenek.
Nagy István rámutatott: ez a közösség elvégezte a feladatát, amire elhivatott,  amire szükség volt, s melyre méltán lehet büszke. Aki felelősséggel tekint a jövőbe, az iskolát épít, mert a tudásnál fontosabbat, értékesebbet nem tudunk adni a jövő számára. Mindig a jelenben kell meghozni azokat az áldozatokat, ami  a jövő működésére kihatnak és a jövő működését segítik. Leszögezte: az agrárágazat stratégiai ágazat. S nyugodtan mondhatjuk pontosan ezért, hogy az agrárszakképzés és a felsőoktatás is stratégiai ágazat.– 2050-re kilencmilliárdan leszünk a Földön, s 2025-re 40 százalékkal nő meg a fehérje-igény az emberiség számára – mondta. –  Emellett klímaváltozás van, a termőhely-csökkenés van, tehát egy csomó olyan nehézséggel küzdünk és óriási feladat áll előttünk, amire be kell vallanunk, hogy ma még nem tudjuk rá a megfelelő választ. A válaszokat itt fogjuk keresni a jövőben ebben az iskolában is. Az itt dolgozó pedagógusoké, tanároké a felelősség, hogy ezeket a válaszokat megtaláljuk és átadjuk nektek. S aztán az ifjúságé a feladat, hogy felismerje, hogy neki milyen feladata lesz ebben részt venni az elkövetkező időszakban. Szóval nem kis kihívás és feladat, de a magyar ember mindig szereti azt, hogy helyt kell állni.

Az egyik új tanterem Az egyik új tanterem


Az FM parlamenti államtitkára arról is beszélt: az agrárszakképzés területén kevés a hely, mert évről évre növekszik a tanulók száma, akkor elégedettség tölt el minket, hiszen a szakképzés megreformálásánál pont ezt tűztük ki célul. Nap mint nap halljuk, hogy hiányoznak a megfelelő képzettségű szakemberek.

– Úgy gondolom, hogy ez már nem lesz sokáig így, hiszen az agrárszakképzés átalakításával, a bérek folyamatos emelésével rövid távon el fogjuk tudni, érni, hogy az ágazatok elvárásainak megfelelő tudású és számú szakembert képezzünk – jelentette ki. – A csökkenő gyereklétszám ellenére 2016-ban 8195 fő iratkozott be intézményeinkbe, amely 2,7 százalékos növekedést jelent a 2015-2016-os tanévhez képest. Kiemelkedő eredményt jelent, hogy a szakmai végzettségre épülő két éves érettségire felkészítő képzésben több mint a kétszeresére nőtt a felvett tanulók száma. Nem igaz tehát, hogy a szakképzés zsákutca. Ezeket az eredményeket országosan összehangolt beiskolázással kívánjuk megtartani és tovább erősíteni.

 

A tudást nem vehetik el


Nagy István nyomatékosan felhívta a figyelmet arra: az FM mindig is kiemelt feladatának tekintette, hogy a fenntartásában működő nevelési-oktatási intézmények műszaki állapota megfeleljen a 21. század követelményeinek, s a tanulók a legkorszerűbb körülmények között tanulhassanak. Részletesen ismertette az elmúlt időszak főbb iskola fejlesztéseit, 2016-ban is folytatódott a korszerűsítési program. S búcsúzóul egy üzenetet intézett a diákokhoz, amit édesanyjától hallott, amikor elment a szülői háztól:
– Tanulj fiam, mert a megszerzett tudást soha senki nem veheti tőled – hangsúlyozta. – Ezt gyarapítsátok mindennap ebben a korszerű épületben.
Simonné Szerdai Zsuzsanna, az FM Daszk főigazgatója azt mondta: egy iskola átalakítása, bővítése különleges esemény. S nem akkor kezdődik, amikor az első munkagépek, az első munkások megjelennek, hanem sokkal korábban. Talán akkor, amikor az itt dolgozó kollégák, az itt tanuló diákok, következetes, sokszor fárasztó munkájának eredményeként, a sok-sok szakmai versenyen elért siker hatására egy iskola tanuló létszáma eléri a maximumát.
– A felújított iskola épület minden szempontból megfelel a mai kor követelményeinek – emelte ki. – Ezáltal az ide járó diákok,  az itt dolgozó kollégák egy tekintélyt parancsoló, az iskola eredményeihez méltó környezetben töltheti mindennapjait, s végezhetik munkájukat. Biztos vagyok abban, hogy a szülők is megelégedéssel és örömmel fogadják a megszépült épületet.

Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő valamint Szita Károly, Kaposvár polgármestere is köszöntötte az ünneplőket. Torma Sándor, a Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakképzőiskola igazgatója fontos szakmai eredménynek értékelte, hogy tanintézményükben az elmúlt tíz évben megduplázódott a diákok száma.
– A végzős hallgatók egy része tovább tanul, diplomát akar szerezni, míg számos tanulónk jól felszerelt gazdaságokban kamatoztatja a nálunk szerzett tudást – mondta az igazgató. – Stratégia célunk, hogy a szakmájukat értő és szerető fiatalok sikeresek legyenek az életben. Ehhez összefogásra, tisztességes és következetes munkára van szükség, s abban bízom, hogy közösségünk eredményesen teljesíti az elkövetkező időszak kihívásait is.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nagy István: stratégiai ágazat az agrárszakképzés

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ez a kóbor kutya mindennap ajándékot visz a nőnek, aki eteti

Ez a kóbor kutya mindennap ajándékot visz a nőnek, aki eteti

Tua Plu általában levelet vagy papírlapot hoz cserébe.

Itt az Igazából szerelem folytatása (videó)

Csak 15 perc, de megéri megnézni.

Hihetetlen, de már létezik digitális sírkő is

Egy szlovén vállalat rukkolt elő vele, a mintapéldány bemutatása óta már ötven megrendelés érkezett a termékre.

Felkészülés: ünnepinek indult C. Ronaldo estéje, no de a vége…

Felkészülés: ünnepinek indult C. Ronaldo estéje, no de a vége…

A portugálok ugyanúgy 2–0-ra vezettek a szünetben, mint a mieink ellen – aztán jöttek a svédek.

Vb 2018: Messi nélkül nem megy – kétgólos argentin vereség

Higuaín és Dybala sem játszott, és Agüero is csak csereként állt be.

Felkészülés: 1–0 helyett 0–2 – a videobíró is kellett a spanyolok sikeréhez

Griezmann gólját a pályán lévő játékvezetők megadták volna, de a technika közbeszólt!

Felkészülés: Hollandia jól kezdett, de az olaszoktól is kikapott

Felkészülés: Hollandia jól kezdett, de az olaszoktól is kikapott

Romagnoli öngóljára Éder és Bonucci válaszolt Amszterdamban.

Felkészülés: a horvátok nem értik, hogy kaphattak ki ennyire

A Juventus csatárának sérülése súlyosbítja a helyzetet • Hatgólos orosz–belga.

Magyar Kupa: a Mezőkövesd harminc perc alatt döntött

A Szolnok a rendes játékidő utolsó percében tizenegyest hibázott, így nehéz visszavágó vár rá.

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt!

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér