A kormánymegbízott szerint, aki dolgozni akar, annak lesz munkája

2016. december 13. 18:24 Vas András
Kaposvár | A foglalkoztatási paktumoknak, az Út a munkaerőpiacra, valamint az Ifjúsági garancia programnak köszönhetően fél évtized múlva, ha valaki dolgozni akar Somogyban, lesz munkája Neszményi Zsolt kománymegbízott szerint.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Alapvetően rossz hangzású szó a paktum, ezúttal azonban kifejezetten pozitív töltetet kapott.
– A jelen helyzetben valóban az összefogás szinonimája – felelte Neszményi Zsolt kománymegbízott. – A megyei, a megyei jogú városi és a helyi foglalkoztatási paktumok célja ugyanis, hogy valamilyen módon a munkaerőpiacra segítsék a jelenlegi állástalanokat, inaktívakat.

– Amikor a foglalkoztatás szóba kerül, munkáltatókról, munkavállalókról, érdekképviseletekről esik szó. Milyen szerep jut a kormányhivatalnak?
– Koordináljuk a munkát. Hiszen az előbb felsorolt feleket össze kell fogni, a munkájukat össze kell hangolni. A helyi paktumokban például az önkormányzatok lesznek a konzorciumvezetők, a kormányhivatal pedig egyfajta szakmai felügyeletet lát el. Hat helyi paktum lesz a megyében: Siófokon, Marcaliban, Barcson, Csurgón, Nagybajomban és a zselici térségben, ezeknél az önkormányzatok adták be a pályázatokat, s úgy tudom, még az idén el is bírálják őket. A megyei, illetve a megyei jogú városi paktum esetében pedig már készülnek a megvalósíthatósági tanulmányok, mivel itt már támogatási szerződéssel rendelkezünk. A megyei paktum keretében az előkészítés szakaszában jelenleg workshopok lebonyolítása zajlik a járási székhelyeken  a foglalkoztatók, önkormányzatok és a civil szervezetek bevonásával. Február végén, de legkésőbb kora tavasszal beindulhatnak a programok. Melyek megvalósítása szintén a kormányhivatal feladata lesz.

A kormánymegbízott szerint, aki dolgozni akar, annak lesz munkája A kormánymegbízott szerint, aki dolgozni akar, annak lesz munkája
– Pénz, paripa, fegyver?
– Korábban sokszor, sokféle program indult már a munkanélküliség csökkentésére, ám valami mindig hiányzott. Ezúttal az uniós forrásoknak köszönhetően az anyagi fedezet adott, s a hivatalokat szakember-gárdáját is megerősítjük. Somogyban az összes paktumra közel ötmilliárd forintot költhetünk: a megyeire 1,8, a helyiekre több mint 1,8, a megyei jogú városira 1,2 milliárdot. Persze komoly kontroll alatt, s szigorú elvárásokat teljesítve. A megyei projektbe például 1217 főt vonunk be valamilyen formában, a nyolc paktum több mint háromezer embert érinthet. Ami, ha azt nézem, hogy Somogyban jelenleg 13 421 állástalan szerepel a nyilvántartásban, komoly létszám. Amúgy ez az adat az elmúlt másfél évtized legjobb mutatója, csak tavalyhoz képest 14,4 százalékkal csökkent a létszám. De az 5,8 százalékos munkanélküliségi ráta is jelentős javulás, igaz, még mindig elmarad az országostól: ezért is fontosak a foglalkoztatási projektek. Melyek kifutásakor remélhetőleg elmondhatjuk, minden munkaképes, dolgozni akaró somogyinak munkához juthat.

– Nem mindegy, milyenhez...
– Egyértelműen a piaci igényeknek megfelelőhöz! Ezért szükségesek a különféle képzések és átképzések. Ma ugyanis furcsa kettősség jellemzi a megyét: munkanélküliség és munkaerőhiány. A cél, hogy a keresletet az igényhez igazítsuk.

– Azt már tudják, mely területekre kell fókuszálni?
– Az eddigi tapasztalatok alapján a vasiparban, a vendéglátásban, a kereskedelemben és az építőiparban lenne a legnagyobb szükség szakemberekre. Véleményem szerint ezért is a projektek legfontosabb elemei a képzések. Mert a jelenlegi munkanélküliek a mostani képzettségükkel nem valószínű, hogy el tudnak helyezkedni. Ezért is indult el például a hónap elején az alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése. Olyan szakmákat tanulhatnak, melyekre komoly igény mutatkozik: konyhai kisegítő, szobaasszony, virágkötő, de akár szobafestő vagy csontozó.

– Hogy csak az utóbbinál maradjunk: ebben azért lehet csont... Hiszen könnyebb valaki után munkabér-támogatást fizetni, mint megtanítani valami újra.
– És éppen az uniós előírások miatt nem elég, ha valaki beiratkozik egy képzésre, el is kell végeznie. És ez a mi felelősségünk: úgy kell alakítani a támogatásokat, hogy minden ügyfelünknek a legmegfelelőbbet találjuk meg, s az adott képzésekre a legalkalmasabbakat irányítsuk.

– Ha idevesszük a 2018 decemberéig tartó Út a munkaerőpiacra program 5,2 milliárd forintjából a munka világába visszairányítani szándékozott 5264 nyilvántartott álláskeresőt, valamint a jövő év végéig kifutó ifjúsági garancia program közel 1900 támogatottját, szinte nem marad munkanélküli a megyében.
– Ez azért nem ilyen egyszerű, főleg, hogy a programok között bizonyosan lesznek átfedések. Vagyis könnyen elképzelhető, hogy valaki előbb részt vesz egy átképzésben, majd később munkabér-támogatással jut álláshoz, s a munkába járását is támogatjuk.– Öt-, hat-, tízezer? Mondjon egy számot!
– A szakemberek szerint az öt százalék alatti munkanélküliség egy országban gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent. Az a célunk, hogy a megyében is közel kerüljünk ehhez. Vagy akár el is érjük. Ezért persze mindent meg is teszünk, nem véletlenül határoztunk meg kiemelt célcsoportokat: a 25 év alatti fiatalokat, az alacsony végzettségűeket és az ötven év felettieket.

– Utóbbiak nem feltétlenül a képzettség hiánya miatt nem tudnak elhelyezkedni...
– Esetükben egyértelműen a munkabér-, illetve a munkabérköltség-támogatás segíthet. Így sokkal nagyobb az esély, hogy egy cég alkalmazza őket. S ha így lesz, akkor tényleg elmondhatjuk 2021-re: minden hadra fogható somogyi lehetőséget kapott, hogy dolgozzon.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A kormánymegbízott szerint, aki dolgozni akar, annak lesz munkája

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hipnotikusan gyönyörű kisfilm készült Norvégiáról

Bár ez alapból nem nehéz feladat.

Hétköznapi hős: a dugó közepén nyitott ki a food truck

A seattle-i módszert itthon is bevezethetnék.

Íme a halállista azokról a baktériumokról, melyek könnyedén megölhetik

A Gram-negatív baktériumoktól a Klebsielláig. Kellemes böngészést!

Ugrik, lépcsőzik, pakol – ijesztően agilis ez az új robot

Csak senkinek eszébe ne jusson géppisztolyt szerelni rá! Oh, várjunk csak…

MK: a Vasas jutott elsőként a negyeddöntőbe

MK: a Vasas jutott elsőként a negyeddöntőbe

A fővárosiak nagyarányú győzelmet arattak a Dorog elleni visszavágón.

F1: a barcelonai kollektív teszt 2. napja élőben az NSO-n!

Munkába áll Räikkönen, Vandoorne, Verstappen és az újonc Lance Stroll is.

Férfi kézi NB I: mégis újrajátsszák a Tatabánya–Szegedet!

Eredetileg 18–18-ra végeztek a felek • Még nincs meg a pontos időpont.

Mezőkövesd: Pintérrel bajnok lett, Szivics szerződtette

A másodosztályból tér vissza az NB I-be a rutinos labdarúgó.

Ahol nem érdemes bajnokikra járni – ilyen a magyar kapus élete a Hypónál

KÉZIS LÉGIÓ. Hajgató Anna 14 évesen, egyedül ment ki Ausztriába, ahol már a sport utáni életét is építi.

DVSC: Leonel Pontes sorsa két héten belül eldőlhet

Róka Géza: Fontos kilencven perc elé nézünk, a DVTK ellen muszáj győznünk.

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt!

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér