A marcali tárgyalóban lőtte fejbe a bírót a partizán munkásőr

2016. március 27. 06:34 , Legutóbb frissítve: 2016. március 27. 07:34 Vas András
A múlt héten Kalasnyikovval akart kivégezni a helyi főügyészt egy férfi Kiskunhalason, ám sikerült megfékezni, lövései pedig nem tettek senkiben kárt. Somogyban akadt példa hasonlóra: 1973 októberében egy idős férfi agyonlőtte a marcali járásbíróság akkori vezetőjét, Vlasics Antalt.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„Addig nem lesz rend Marcaliban, míg az ilyen alakok a városban vannak” – jelentette ki állítólag többször is az 1970-es évek elején Horváth Kulcsár Ferenc szomszédjáról, egy tanácsi adminisztrátorról és a járásbíróság vezetőjéről, csakhogy az akkor már hetven fölött járó férfi fenyegetőzését senki sem vette komolyan. Illetve akadt, aki úgy vélte, az öreg nem a vakvilágba beszél, ám hiába jelezte a pártbizottságnak, nem feltétlenül normális, hogy olyasvalaki fenekedik, aki otthon pisztolyt tart, az elvtársak végül elvetették az indítványt, hogy bekérjék a fegyvert.

Ami az ő szemszögökből érthetőnek tűnt, hiszen a feljelentett férfiben Lenin elvtárs személyes ismerősét, az 1917-es oroszországi szocialista forradalmat követő polgárháború bolsevik veteránját, a magyar állampárt marcali alapszervezetének alapítóját, munkásőr harcostársat tiszteltek. Aki azonban harci kedvét ekkoriban főként szomszédjára, Budvig Jánosra pazarolta.
– Folyamatosan pereskedtek valamiért, apró-cseprő ügyekkel mentek bíróságra – mondja Hajnal Éva, az üggyel behatóbban foglalkozó Kaposvári Törvényszék (KT) elnöke. A törvényszék ugyanis hamarosan kiadja a történteket és Vlasics Antal életrajzát –májusban emlékülést szerveznek tiszteletére –, köszönhetően elsősorban a KT elnökhelyettesének, Király Péternek, aki a marcali bíróságról került Kaposvárra, s mint a kisváros bíróságának hajdani vezetője, ismerte a meggyilkolt kolléga történetét. Ő találta ki, hogy érdemes lenne teljes valójában feltárni az ügyet, melyről nemhogy ma, de akkoriban is kevesek tudtak, hiszen a kommunista párt számára kínos történésekről csak a legminimálisabb információk láttak napvilágot. – Rendkívül komoly kutatómunka kellett, hogy sikerüljön  rekonstruálni az eseményeket – jegyezte meg Hajnal Éva. – Apránként, levéltárakból kerültek elő a dokumentumok, a büntetőper anyagát nemrég találtuk meg Budapesten.

Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke


Az is kiderült, hogy a szegény zalai családból – Pulán született, majd Becsehelyen élt – Vlasics Antal a jogi egyetem befejezése után fogalmazóként került Marcaliba, ahol a ranglétrát végigjárva lett a járásbíróság vezetője. Horváth Kulcsár Ferenccel bírói minőségében került kapcsolatba, a puszta véletlennek köszönhette, hogy felkerült az agg partizán halállistájára. Merthogy Lenin elvtárs ismerőse azon az októberi napon nem egy gyilkosságra készült.
– Először Budvig Jánoshoz ballagott át – elevenítette fel a rekonstruált eseményeket a KT elnöke –, s közölte vele: eljött a leszámolás órája. Majd rálőtt az idős szabóra, akit el is talált, de nem halálosan. Ezután a tanácsháza felé vette az irányt, ahol Antalicz Istvánné ügyintézőt kereste, aki szintén gyakran járt el Horváth Kulcsár ügyeiben. Hogy nem megfelelően, jól mutatta, ő lett volna a második áldozat, szerencséjére aznap továbbképzésre küldték...

A munkásőr ekkor a bíróságot vette célba, s miután akkoriban nem őrizték az épületet, könnyedén bejutott a tárgyalók előtti folyosóra, s benyitott abba a terembe, ahol Vlasics Antal tárgyalta a rászignózott ügyeket.
– Éppen szünetet tartott, s a népi ülnökökkel beszélgetett – folytatta Hajnal Éva –, amikor Horváth Kulcsár belépett. A férfi azonnal fejbe lőtte a 36 éves bírót. Állítólag leadott még egy lövést, a másik szobában tartózkodók így hallották, s azonnal értesítették a rendőrséget. Ám a hatóság embereinek nem kellett a bíróságig menniük, hogy elkapják a gyilkost, elindult a rendőrség épülete felé, majd amikor feltartóztatták, csak annyit mondott: rendet tettem Marcaliban...
Az eset komoly dilemma elé állította az elvtársakat: az Igazságügyi Minisztérium ugyan saját halottjának tekintette a fiatal bírót – akit felesége mellett kisfia gyászolt, no és kollégái, köztük többek között Darák Péter, a Kúria jelenlegi elnökének édesapja –, sőt, a tárca államtitkára, a későbbi miniszter, Markolya Imre is részt vett a temetésen, de az ügyet próbálták a lehető legdiszkrétebben kezelni. Mindez a periratokból is látszott, no és az ítéletből: Horváth Kulcsár Ferencet jogerősen felmentették a több emberen elkövetett emberölés és emberölés kísérlete vád alól beszámíthatatlanságára hivatkozva, s zárt intézetbe küldték.Hogy valóban akadtak mentális problémái, avagy csak így tudta az MSZMP megakadályozni, hogy egyik kiváló kádere, a párttörténet hőse, Lenin elvtárs személyes ismerőse akasztófára kerüljön – ahogyan a kor szokásai alapján egy szimpla földi halandó végezte volna –, megoszlanak a vélemények. Csak annyi biztos, hogy a bírógyilkos alig egy évvel élte túl áldozatát: 77 éves korában az Országos Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet egyik vastag ráccsal lezárt ablakú szobájában elhunyt...

A korabeli sajtó próbálta elmismásolni a pártnak kínos ügyet

A korabeli megyei napilap szűkszavúan számolt be az eseményekről. Nem véletlen, hiszen pártlapként kínosnak számított beszámolni egy régi elvtárs eltévelyedéséről.
„Saját tulajdonában levő önvédelmi fegyverével megölte dr. Vlasics Antal harminchat éves, marcali járásbírósági bírót Horváth Kulcsár Ferenc hetvenhat éves, nyugdíjas marcali lakos. Ezt megelőzően megsebezte a vele haragos viszonyban, lévő Budvig János hetvennégy éves marcali férfiszabót. Horváth Kulcsár Ferencet a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság letartóztatta, és megindította a vizsgálatot.” – írta a Somogyi Néplap 1973. november 1-én, három nappal az események után egy cím nélküli, mínuszos hírben a nyolcoldalas újság hatodik oldalának alján eldugva, beékelve a gyilkosságot egy úttörővetélkedő és egy főiskolai előkészítőt propagáló hirdetés közé.
Hét hónapig aztán semmit sem lehetett tudni az eseményekről, az első fokú kaposvári ítéletről nem adott hírt a lap, csak a másodfokú eljárás végén közölt egy rövid címes hírt az ítéletről.


Ítélet Horváth Kulcsár Ferenc ügyében” – olvasható a címben, vagyis a szerkesztők szemérmesen hallgattak a bírógyilkosságról. – Ítéletet hozott a Fővárosi Bíróság Horváth Kulcsár Ferenc marcali nyugdíjas 1973. október 29-én elkövetett emberölési bűnügyében. A vádlott – mint annak idején megírtuk – lelőtte dr. Vlasics Antal járásbírósági bírót. A bíróság – tekintettel a vádlott elmebetegségére – Horváth Kulcsár Ferencet felmentette, egyben elrendelte kényszergyógykezelését egy, erre a célra kijelölt intézetben.” Ennél többre nem tellett a pártlaptól, melynek 1974. november 3-i számából kiderült, a bírógyilkos nem sokáig bűnhődött, ugyanis alig fél évvel a kényszergyógykezelés megkezdése után elhunyt. „Fájdalommal tudatom, hogy szeretett férjem, Horváth Kulcsár Ferenc elhunyt. Temetése november 3-án fél háromkor lesz a marcali temetőben. Gyászoló felesége”…

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A marcali tárgyalóban lőtte fejbe a bírót a partizán munkásőr

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Lötyög a néppárti lepel a Jobbikon

nol.hu Simicska Lajos már elfogadja, Karsai László továbbra is neonácinak tartja a Jobbikot.

Nemes Jeles kikosarazta Vajnát

nol.hu Megalakult a Magyarország hivatalos Oscar-nevezéséről döntő bizottság - Nemes Jeles László nélkül.

Futnának egy új hazába, de a magyar kerítés az útjukat állja

nol.hu Meglepő békében használja együtt Belgrád egyik központi parkját afgán menekült és szerb polgár. Ha a légüres térbe került gyerekek labdája elgurul, a rendőr dobja vissza.

Magánzsebeket gazdagítottak a drága fideszes játszóterek

nol.hu Az EU által játszóterek építésére fizetett 1,78 milliárd forintnak a fele magánzsebekbe juthatott. Fideszes játszótereknek nevezik őket.

Orvosok halálos veszélyben

nol.hu Az orvosok korábban halnak és betegebbek, mint az egyéb foglalkozást űzők. Stresszes a munkájuk, és többük önpusztító módon él.

Így ússza meg a végrehajtást Mikola István

nol.hu Mostantól Mikola válóperes ügyvédje szorongathatja a bedőlt svájci frankos hitellel az államtitkár volt feleségét és annak gyerekét.

F1: „Imádom a Hungaroringet, mintha én terveztem volna”

F1: „Imádom a Hungaroringet, mintha én terveztem volna”

Lewis Hamilton szerint semmi szükség nem volt a mogyoródi pálya újraaszfaltozására.

F1: a morcos Vettel az FIA után az újságírókra is kiakadt

Kimondottan paprikás a hangulata Sebastian Vettelnek a Magyar Nagydíj hétvégéjén. Szinte bármiről kérdezik, támadó vagy negatív reakcióval válaszol. A tavalyi Magyar Nagydíj győztese az átalakított rádiós szabályozásról mondta, hogy nagy ló...r az egész, a többi élpilótával ellentétben élesen bírálta a pálya elhagyásának elektronikus mérését, és most az újságírókat is megtalálta.

Szombati sportműsor: F1, Honvéd–Fradi, Leicester-meccs

Az utolsó hegyi szakasz a Touron • Atlétikaparádé Londonban • Tenisz minden mennyiségben.

A Barcelona a Realra dönti a transzferidényt?

A Barcelona a Realra dönti a transzferidényt?

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2016. Zidane meglátta Gomest, Pérez tárgyalt vele, C. Ronaldo ügynöke meg elvitte a Barcához.

Válogatott: CR meze? Guzmicsék inkább a szurkolókat választották

A védőt télen Kínából keresték, de nem gondolkozik azon, hogy távozna Lengyelországból.

Storckkal rendezte az ügyét; alapember lenne a Serie A-ban

EXKLUZÍV. Balogh Norbert a Cavani-hasonlításról, a sérüléséről és a csokiszeretetéről is beszélt.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér