A világ egyik legjobb érsebésze lett a bajomi cukoripari technikus

2017. április 18. 07:12 , Legutóbb frissítve: 2017. április 18. 08:34 Szűcs Tibor

A világ egyik legjobb érsebésze lett a bajomi cukrásztechnikus

Világméretű konferenciasorozatot, és az érsebészek között különlegesnek számító technikát is elnevezték már róla, ennek ellenére talán meglepő, hogy éppen a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskolában Várady Biológia-versenyt tartanak minden egyes esztendőben a diáknapokon.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A magyarázat akár egyszerű is lehetne, hiszen a világhírű professzor, Várady Zoltán egykori alma materének, pontosabban annak utódintézményének házi versengéséről van szó, amit az érsebész anyagilag is támogat. Több ez mint szép gesztus, érezzük mindannyian, mégis, felmerül a kérdés: hogyan kerül ki pont egy élelmiszeripari iskolából a földkerekség egyik legjobb, és speciális eljárási technikája miatt a világ egyik legismertebb érsebésze?

Várady Zoltán a nagybajomi református lelkész gyermekeként az ötvenes években esélytelenül indult a gimnáziumok felé származás miatt, édesapján túl felmenői közt tudhatjuk a Pápai református Kollégium alapítóit is, éppen jókor jött a frissen Kaposváron induló Cukor- és Édesipari Technikum – emlékszik vissza a nyolcvan éves professzor, aki ugyanolyan lendületesen adta elő megnyitóját a minap a diákoknak, mintha a frankfurti egyetemen hallgatnák a medikusok, miként kell bánni a specialitásának számító aprócska, injekciós tűnél is kisebb szikével és műtéti eljárására jellemző horgos spatulával. – Nagyon jó, igazán magas szintű biológiai és kémia tanításban volt itt részünk, olyannyira, hogy az orvosi egyetemen az első évben, habár ez a két tárgy rostatárgynak számít, semmiféle problémám nem akadt – mesélt tovább szerénykedve a kaposvári diákévekről.

Szorgalmának és maximalizmusának köszönheti korai sikereit

A világhírű Várady-módszer

„A Várady-féle mini sebészeti eljárás lényege az, hogy a műtétkor kiszemelt visszérhez a hagyományos kivágás helyett egy pici szúrással jut el, amit finom csipesszel leválaszt a bőrről, majd kihúzza. Nem kell vér, infúzió, narkózis és népes asszisztencia” – összegzi röviden a díszpolgárára méltán büszke nagybajom.hu, települési weboldal. Az eljárásban nagyon fontos, hogy míg hagyományos módszerrel operált beteg egy hétig marad a kórházban, Várady-módszerrel műtöttek már a beavatkozás műtét másnapján otthonukba bocsáthatók. A beteg számára minimális megterheléssel jár, ambuláns beavatkozással is elvégezhető, tehát altatás mellőzésével helyi érzéstelenítésben történik, nincs vágás csak szúrás, minimális a fertőzési veszély. Az eljáráshoz Várady Zoltán saját maga kifejlesztette a szükséges mikrosebészeti műszerkészletet is, amit stílszerűen VÁRADY márkanévvel készítenek és forgalmaznak világszerte.

Innen aztán természetesen aligha lehetett könnyebb az útja Várady Zoltánnak, aki végül kitűnővel abszolválja az érettségit, majd ragaszkodva a tökéletességhez „summa cum laude” minősítés mellett végzi el az orvosi egyetemet Budapesten. Az eredményeivel és szorgalmával kitűnő sebész végül Miskolcon, a helyi kórházban vizsgázik le szakorvosként, de ekkor már megmutatkozik a kutatás iránti érzékenysége, jóllehet akkor még ortopéd módszerekben ad elő, egyelőre a baráti országokban. – Végigjárhattuk a keleti blokk nagyvárosait, s ekkor már elmehettem Kelet-Németországba, majd nyugaton a Frankfurti Egyetemi Klinika is meghívott, miután ott tarthattam előadást, egy ösztöndíjat is kínáltak – emlékezett vissza, direkt kerülve a politikai nyomás érintését, ami szívesen tartotta volna gyeplőn a fiatal, ambiciózus sebészt. A második frankfurti ösztöndíj elnyerése és egy újabb tudományos konferencián aratott siker után határozott úgy 1966-ban, nem tér vissza Magyarországra, azóta is Frankfurtban él.

Egy véres visszér műtéttel kezdődött minden

– Míg itthon az volt a gyakorlat, hogy örülhetett az ember, ha bejut a műtőbe, addig Németországban szerencsére megkövetelték, hogy gyógyítson, kutasson és tanítson is egyszerre az orvos, így élhet teljesen a hivatásának az ember, s ezt ösztönözték is – világít rá emlékeiben, amikor arról kérdezzük, hogyan tágultak ki előtte a lehetőségek. – Az alapötlet, hogy a lehető legkisebb beavatkozással műtsük az eret, egy szörnyű kaposvári élményemhez kapcsolódik. Amikor egyetemi hallgatóként itthon voltam nyári gyakorlaton, láthattam egy számomra túl véres visszér műtétet és ekkor fordult meg először a fejemben az ötlet. – Amiből aztán világhírnév lett, s amit öt kontinens minden érsebésze ismer.

Nagybajom díszpolgára a következő érsebészeti konferenciára készül

Névjegykártyájára alig fér fel a tudományos fokozat és kutatói munkahely, ami Várady Zoltán nevéhez fűződik. – Különösen arra vagyok büszke, hogy a Frankfurt mellet a mexikói Puebla egyetemének professzora is lehetek. Ez annak köszönhető, hogy bár negyed évszázadon át mindig egy hónapot tanítottam csak ott, nemrégiben megtiszteltek ennek az elismerésével – emeli ki. A kártyán különben feltűnik, hogy a bolíviai La Paz mellett Nagybajom díszpolgára is. Gyökereitől soha nem szakadt el, mint mondja nagy szeretettel emlékszik, Nagybajomra, ahol ugyancsak előadást tartott az egészség napokon, és Kaposvárra is. – Amikor itthon vagyok, mindig rákacsintok a régi épületre (az egykori Kinizsi iskola épülete a Kossuth téren – a szerző) – mosolyog korát teljesen meghazudtoló diákos jókedvvel. Feladata azonban így is sok, a róla elnevezett érsebészeti konferenciasorozat következő állomására készül, a tavalyi budapesti után most éppen Rigában tartják. – Nagy elismerés ez is számomra, az idén már negyven országból érkeznek kollégák, most először Ausztráliából is – mutatja a DVD-mellékletes szakmai meghívót, majd utoljára még a kedvünkért fiatalos lendülettel felsiet az előadó élelmiszer-iparis diákokhoz, hogy lehozza prezentálni munkaeszközét, a szenzációsan miniatűr szikéjét, majd újból vissza hozzájuk, nehogy lemaradjon valamiről...

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A világ egyik legjobb érsebésze lett a bajomi cukoripari technikus

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Mindenki más feladta, Szőnyi Ferenc nyerte a világ leghosszabb futóversenyét

A három indulóból csak ő bírta végig a 480 kilométert.

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Az ausztrál férfi összejátszott a rendőrökkel.

Őrült azeri futam: Ricciardo nyert, Vettel nekiment Hamiltonnak

Bottas körhátrányból lett második • Stroll először dobogós • Alonso először szerzett pontot idén.

Tenisz: Fucsovics Márton megnyerte az angliai tornát

A magyar teniszező sikerével kiharcolta a főtáblát a wimbledoni versenyen.

Konföderációs Kupa: Németország–Kamerun élőben az NSO-n!

Joachim Löw 150. mérkőzésén 100. győzelmét arathatja a nationalelf élén.

Konföderációs Kupa: Chile–Ausztrália – élőben az NSO-n

Konföderációs Kupa: Chile–Ausztrália – élőben az NSO-n

Chile Ausztrália ellen zárja a csoportkört a Konföderációs Kupán.

Dopping: a futballvébén szerepelt teljes orosz keret érintett lehet – sajtóhír

A FIFA vizsgálatot folytat, Csercseszov kapitány cáfolja a távozásáról szóló hírt.

Nwankwo Kanu: Gerában mindig ott volt a gól

Az Ajax és a West Brom nigériai klasszisa már felgyógyult szívbetegségéből.

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér