Aludj Máskor: 24 órás vetélkedő 12 somogyi középiskolában

2012. szeptember 27. 10:27 Sonline
Tizenkét éve járja az országot az egyedülálló vetélkedő, egy olyan esemény, melyen már több tízezer fiatal, játszott, szórakozott és teljesített feladatokat.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ennek a nagyszabású rendezvények 2012-ben már a második évben ad otthont Nagybajom városa. A vetélkedő különlegessége, hogy 24 órán át tart, ezért igazán próbára teszi a játékosokat és végül csak valóban a legösszetartóbb, legjobb csapat emelheti magasba a kupát. Mondhatni ez lesz a megye egyik legnagyobb diákrendezvénye, hiszen tizenkét iskola egyenként harminc főből álló csapata érkezik majd szeptember 28-án a gólyák fővárosába, vagyis háromszázhatvan fiatal és persze a kísérőik, szurkolóik, akik segítik, bíztatják majd huszonnégy órán át a csapatot.

A játék elsősorban a nagybajomi sportcsarnokban zajlik majd, de a résztvevők nemcsak „belső” feladatokat kapnak, hanem számos „külső” feladatot is, így kis túlzással megyeszerte feltűnhetnek fiatalok változatos jelmezekben, furcsa kérésekkel, vicces helyzetekben. A vetélkedő egy látványos felvonulással veszi kezdetét, egy cirkuszi forgatag elevenedik majd meg szeptember 28-án tíz órakor a Városháza mellett. Nagybajomban tehát várják az érdeklődőket a hétvégén, szombat tíztől egészen vasárnap tíz óráig, az eredményhirdetésig.

A feladatok

A feladatok adják a játék savát-borsát. A csapatok egy igazi kreatív kalandot élnek át. A 24 óra alatt sportfeladatok, színpadi előadások, műveltségi feladatok, zenés-táncos záporoznak a résztvevőkre. A gondosan megszerkesztett forgatókönyvben a szervezők ügyelnek arra, hogy mindenki megtalálja a magának való feladatot, ezért mindenki hasznosnak érezheti majd magát, hozzátehet a csapat eredményéhez. Az idei évben a cirkusz a témája a játéknak ezért a feladatok a hagyományos és modern cirkusz világa körül forognak majd. Ebben a témában kapták a fiatalok az elő feladatokat is, egy színpompás cirkuszi felvonulást kell létrehozniuk, majd pedig egy cirkuszi show-műsort bemutatni a sportcsarnokban.A játék és az önfeledt pillanatok mellett a jótékonyság és a társadalmi szerepvállalás is porondra kerül, szintén elő feladat volt, hogy minden csapatnak önkéntes feladatot kell vállalnia valamilyen olyan szervezetnél mely kapcsolatba hozható a családdal. (például: óvoda, családsegítő központ, gyermekotthon, nyugdíjas klub)

Miért jó mindez?

Nehéz leírni, inkább át kell élni, de persze megpróbáljuk. Jó, mert a fiatalok aktív szereplőkké válnak a passzív nézőből. Jó, mert kimozdulnak a lap top mögül és átélik az élményeket, csapatban, együtt. Jó, mert megérzik a csapat erejét és a saját teljesítőképességük végtelen határait. Jó, mert a játék hevében múzeumba mennek, drogmegelőzési játékot játszanak, értékes témák után kutatnak, részt vesznek társadalmi akciókban, segítenek embereknek. Jó, mert túljelentkezés van, élet van, pörgés buli és jó, mert ír róla az újság!

Csapatok

Somogy megye középiskoláinak tizenkét csapata méri össze erejét, akárcsak az előző évben. A megye minden pontjáról érkeznek csapatok, itt lesz a hazai Bajomifi és a Kolping, Kaposvárról a Táncsics, a Munkácsy, a Toldi, a Katolikus és a Lorántffy, Nagyatádról az Ady, Marcaliból a Berzsenyi, a csurgói Csokonai, Kadarkútról a Jálics és Fonyódról a tavalyi győztes, a Mátyás Király Gimnázium. Biztosan nagy verseny és igazi presztízs csata lesz majd, kíváncsian várjuk, hogy a címvédő fonyódi csapat megőrzi-e a helyét, milyen eredményre lesz képes a tavalyi második harmadik, Táncsics és a Toldi, illetve, kik lesznek az idén az erős trónkövetelők. Persze itt kell megemlítenünk, hogy helyezéstől függetlenül ez a játék tényleg a részvételről szól, a 24 óra együttlétről és a felejthetetlen élményről.

A szervező: A Nagybajomi „Ifikör”

Nagybajom életében mindig jelentős szerepe volt a közösségnek. Erről a város nagy múltú civil szervezetei gondoskodtak. A 9 éve működő ifjúsági egyesület állandó mozgásban van, de mindig is lelkes csapat szervezte a programokat. A fiatalok az élet rendje szerint jönnek-mennek. Az alapcél azonban változatlan: közösségi élményben részesíteni a bajomi fiatalokat. Legalább addig, amíg el nem hívja őket a nagyváros. Az Ifikör arra törekszik, hogy programjain olyan élményeket szerezzenek a vele kapcsolatba kerülő fiatalok, amikre a szülőföldtől távol is szívesen gondolnak. Ez volt az alapítók legfőbb szándéka. Akkor is ez volt a cél, amikor tavaly az egyesület Somogy megyei színtérre lépett, és hagyományteremtő szándékkal elhozta a Gólyák Városába az „Aludj máskor!” 24 órás megyei középiskolai vetélkedőt. Fontos ez a szervezésben részt vevő srácoknak, mert megmutathatják magukat nagyobb közönség előtt is. De fontos szüleiknek, és talán a bajomiaknak is, hiszen ezen a rendezvényen nagyobb figyelem irányul kisvárosukra. A város vezetése pedig szerencsére segíti az ilyen törekvéseket.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Aludj Máskor: 24 órás vetélkedő 12 somogyi középiskolában

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

A budapesti világkupára érkező franciát viszont nagyon feldühítette, hogy első teqballmeccsét elvesztette.

Liverpool: végre megvan, aláírt a Romától érkező támadó

Csütörtökön este véget vetettek a találgatásoknak, bejelentették az egyiptomi érkezését.

FTC: Bereczet már nem várják, egy portugál viszont jöhet

Két légiós érkezhet még a napokban, újabb magyar játékos most nincs képben.

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Nem lett meg Joachim Löw 100. győzelme, egy igen jó félidő után lagymatag 45 perc következett.

Válogatott: Nincs értelme azért hazajönni, hogy 15-20 percet játsszak – Nikolics

A Chicago Fire légiósa szerint lenne helye a nemzeti tizenegy kezdőjében, de...

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér