Apaéhes gyermekeket termel a messzeség

2017. június 18. 17:14 , Legutóbb frissítve: 2017. június 18. 18:04 Gyeszát Zsolt

Kell az apa-kép is a gyermeknek

Tavaly több mint 72 ezer 200 apa nevelte egyedül gyermekét Magyarországon a KSH adatai szerint. Ez persze ugyanúgy nem egészséges a gyermekek szempontjából, mint az apák hiánya a családban. Június harmadik vasárnapja 1910 óta az apák napja.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kell az apa-kép is a gyermeknek

Számos családban sajnos apa nélkül nő fel a gyermek, válás, vagy egyéb ok miatt – mondta Ház Gergely András, a Csakazértis a Családokért Egyesület vezetője, aki feleségével hat gyermeket nevel. Gondoskodó anya kell a gyermek mellé, de kell, hogy legyen egy apaképe is a gyereknek, hiszen az ő szerepe is nagyon fontos a személyiségfejlődés során. Hogy egészségben és boldogságban nőjenek fel a gyerekek, az apa elsődleges „feladata” az anyával jóban lenni, s ugyanígy fordítva is.
A házasság mellett kiálló egyesület vezetője szerint lehet jól élni és jól gyereket nevelni akkor is, ha nem esküdtek meg a szülők. Ugyanakkor a házasság, és azzal együtt a kimondott, leírt elköteleződés még jobban megerősíti az összetartozást. Hiszen az ember nem fordulhat ki egy kapcsolatból és a felelősség alól akkor sem, ha gondok vannak, azokat meg kell oldani. Csak akkor tudnak egészséges családban élni a gyerekek, ha ezt így közelíti meg a pár. Úgy látja, fogyasztói társadalmunkban az önmegvalósításra való törekvés gátja a gyermekvállalásnak és az elköteleződést jelentő házasságnak.
Ház Gergely András hozzátette: az apa, illetve annak hiánya döntően befolyásolja mind a lányok, mind a fiúk későbbi személyiségét. Van példa arra is, hogy a jó apa hiányát próbálja kompenzálni felnőttként a lány, amikor párt választ. Ez nem mindig egészséges. A fiúknál pedig az apa adja a mintát, s azt követi a gyermek mind pozitív, mind negatív értelemben. Nagyon fontos, hogy legyen együtt töltött idő a gyerekekkel, akár közösen, akár külön-külön.

Az anya szerepe óriási, ő adja a gyermeknevelés hátterét

Veszített a presztízséből az apaság Csongár József, a kaposvári Apák Klubjának vezetője szerint. A klub éppen azért alakult meg, hogy megosszák egymással a gyermeknevelés során szerzett jó gyakorlatokat. – Kicsúszott egy kicsit az apák talpa alól a talaj – mondta a három gyermekes klubvezető, akinek már két unokája is van. – Olykor az is látszik, hogy kezd áttevődni a családfenntartó szerep a nőkre, s a kommunikációs képességük egy részét is kezdik elveszíteni a férfiak. Mindez megmutatkozik a párkapcsolatban és a gyereknevelés terén is, holott nagy szükség van az apákra, hogy ők a helyükön legyenek. Az anya szerepe óriási, ő adja a gyermeknevelés hátterét. De a párválasztás során a lánynak gyakran az apa lesz a példakép, amilyen szintet az apa képvisel, annál nem adja alább. Ha pedig nincs egy egészséges apaszerep, nagyon nehezen tud kialakulni a normális önértékelés a fiú számára. Nem lesz viszonyítási alapja, milyennek is kell lennie egy férfinek.

Hosszútávon csökkenti az önbizalmat

Mit tehet az apa, hogy jobb legyen – tette fel a kérdést Pál Gyöngyi kaposvári klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és családterapeuta. – Időt szán a gyermekkel való beszélgetésre, spontán és előre tervezett programokra – mondta. – Érdeklődik gyermeke gondolatai, vágyai, tervei felől. Figyelmet szentel a családnak. Az apák szerepe kulcsfontosságú a lányok és a fiúk önbizalmának kialakulásában, befolyásolhatják az egészséges, magabiztos énkép létrejöttét. Az apa jelenléte, bátorítása példaértékű, és követendő a gyermek szempontjából. Meghatározza későbbi viselkedését, viszonyulását társaihoz, nemi irányultságának kialakulásában is fontos tényező. Az apa hiányával, az apaéhséggel ma gyakran találkozunk. Válást, vagy szakítást követően a gyermeküket egyedül nevelő anyák hol ijedten kapkodnak egy új társ után, hogy betöltött legyen az apaszerep (akár mindenáron), hol megfontolásból egyedül maradnak, hogy más ne érvényesíthesse hatását a gyermekre. Mindkettő megoldás lehet sikeres, de lehetnek buktatói is. Az apa jelenlétének hiánya mindenképpen megfosztottsághoz vezet, csorbítja az énképet, hosszútávon csökkenti az önbizalmat. Pszichésen nagyobb hátránnyal indul az életnek, mint a jó apát, vagy akár csak az apát birtokló kortársak.A sok elvárás körülményessé teszi a gyermekvállalást


– Az ifjúságkutatók megfigyelései szerint meghosszabbodik a fiatalkor – mondta Pál Gyöngyi. Létrejön egy újszerű életszakasz, az ifjúkor utáni harmadik évtized, amely még mindig nem feltétlenül jelent felnőtt státuszt a hagyományos értelemben. Az önmegvalósítás, az egzisztencia kialakítása hosszabb időt vehet igénybe a férfiaknál is. A tanulmányaikat folytató fiatal férfiak olykor összeköltöznek egy röpke élettársi kapcsolatra szívük hölgyeivel, de az elköteleződés sokszor várat magára. Ma már nem elég a fészek, fűthetőnek és hűthetőnek is kell lennie panorámás kilátással. A sok elvárás körülményessé teszi a gyermekvállalást. A fokozott megfelelés az élet minden területén megtöri az önbizalmat és csökkenti a potenciált.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Apaéhes gyermekeket termel a messzeség

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

A budapesti világkupára érkező franciát viszont nagyon feldühítette, hogy első teqballmeccsét elvesztette.

Liverpool: végre megvan, aláírt a Romától érkező támadó

Csütörtökön este véget vetettek a találgatásoknak, bejelentették az egyiptomi érkezését.

FTC: Bereczet már nem várják, egy portugál viszont jöhet

Két légiós érkezhet még a napokban, újabb magyar játékos most nincs képben.

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Nem lett meg Joachim Löw 100. győzelme, egy igen jó félidő után lagymatag 45 perc következett.

Válogatott: Nincs értelme azért hazajönni, hogy 15-20 percet játsszak – Nikolics

A Chicago Fire légiósa szerint lenne helye a nemzeti tizenegy kezdőjében, de...

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér