Átadták a somogyvári nemzeti emlékhely látogatóközpontját

A közel másfélmilliárdos beruházás uniós pályázati pénzből valósulhatott meg

Somogyvár | Promóció
Három részből álló interaktív kiállítás várja a látogatókat a szerdán délelőtt átadott somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely látogatóközpontjában: a közel másfélmilliárdos beruházás uniós pályázati pénzből valósulhatott meg.

– Betlehem, bár kicsiny vagy a Júda ezrei között: belőled származik nekem, aki uralkodó az Izraelen – idézte Mikeás prófétát Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője a látogatóközpont megnyitóünnepségén. – Somogyvár is a legkisebb a nemzeti emlékhelyek között, méltatlanul kevesen is ismerik, s bár több évszázadon át virágzó város, egykor megyeszékhely volt, mára egyszerű somogyi faluvá lett.

Átadták a somogyvári nemzeti emlékhely látogatóközpontját Átadták a somogyvári nemzeti emlékhely látogatóközpontját

A település egykori polgármestere szerint sokkal többet érdemelt a falu, hiszen itt ér össze az ősi, pogány magyarság a keresztény Európával.
– Örülök, hogy elkészült egy modern, 21. századi létesítmény – tette hozzá –, de fölötte a dombon úgy kell helyreállítani a romterületet, hogy tartalmas élményt adjon az idelátogatóknak. A gomb már fényes, varrjunk hozzá kabátot!

L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára egyetértett a honatyával: a nagyobb feladatot még valóban meg kell oldani, hogy be lehessen mutatni a kolostort, s ehhez forrást kell találni.
– Folyamatos a vita, melyek azok a feltárt helyek, amiket be kell mutatni, s a felszínen konzerválni – állította. – Az országban rengeteg római és kora középkori emlék található, például Gorsium, Aquincum, a székesfehérvári romkert, vagy éppen Somogyvár. Melyek azonban önmagukban a megváltozott látogatói szokások és elvárások miatt nem lennének versenyképesek, szimpla romokon keresztül ugyanis nehéz felkelteni a gyerekek érdeklődését egy adott kor iránt. Itt, Somogyváron is elképesztően pompás épületek álltak, de a romok között bolyongva ez nem derül ki.

Az lenne a cél hogy, az eredeti leletek kerüljenek vissza a feltárási helyükre Az lenne a cél hogy, az eredeti leletek kerüljenek vissza a feltárási helyükre

Az államtitkár szerint a következő tíz év feladata, hogy a romkerttől kicsit távol eső látogatóközpontból élményszerűen át lehessen sétálni a romkertbe, egyúttal értelmezni lehessen, mi is állt itt valójában, s milyen szerepet töltött be a középkor bizonyos részében.
– Követni kell a horvát vagy olasz példát – vélekedett –, ahol, nem meghamisítva a történelmi emlékhelyeket, építenek, hogy be tudják mutatni az eredeti állapotot. Mert élményszerűség nélkül az okostelefonok korában nem lehet felkelteni az érdeklődést.

A tárlat rendezői a régészet, az építészet, a történelem, a képzőművészet és a kultúra szempontjából mutatják be a somogyvári helyszínt A tárlat rendezői a régészet, az építészet, a történelem, a képzőművészet és a kultúra szempontjából mutatják be a somogyvári helyszínt

A látogatóközponttal az első lépéseket feltétlenül sikerült megtenni. A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ 1,49 milliárd forintból megvalósult projektjének köszönhetően bemutathatóvá vált az apátság történetének, az alapító király, Szent László, s a romjaiban is lenyűgöző épületegyüttes bemutatása. A beruházással a környezet is megújult, gyümölcsfákkal, több ezer szőlőtőkével, levendulaültetvénnyel vették körül a tájba harmonikusan illeszkedő épületet, ahonnét kiépített út vezet a romkertbe.

Három interaktív kiállítás várja a látogatókat a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely látogatóközpontjában Három interaktív kiállítás várja a látogatókat a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely látogatóközpontjában

A látogatóközpontban három részből álló interaktív kiállítás fogadja a vendégeket: a tárlat rendezői a régészet, az építészet, a történelem, a képzőművészet – többek között barokk festmények a zalai Búcsúszentlászlóról, de a Forster központ Szent Lászlót ábrázoló falképmásolatai is – és a kultúra szempontjából mutatják be a somogyvári helyszínt, végigkísérve annak történetét az 1091-es alapítástól a huszadik század végéig tartó feltárásokig.
Részleteket a nyitva tartásról a Forster Központ honlapján találnak.

Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ

. .

Megyei Piactér