Az első hosszabb út után lerobbant a 3 milliós „megbízható” autó

2016. március 10. 08:01 , Legutóbb frissítve: 2016. március 10. 09:04 Harsányi Miklós
Olykor komoly kockázata lehet a használtautó vásárlásnak. Súlyos fizetnivaló, nem forintosítható idegeskedés és belassult ügyintézés: ezt is átélhette az a vevő, aki egy somogyi kereskedésben vett gépkocsit.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A panaszos tavaly vásárolt egy négyéves  személygépkocsit, amely a kereskedésben dolgozó férfi szerint megkímélt állapotú.
– A próba út után elmondtam, megbízható autóra van szükségem, mert külföldön élek – közölte a vevő. – Biztosítottak róla, nagyon jó állapotú az autó.
Néhány hete kezdődtek a gondok. Ausztriában, Lienz és az olasz határ között felvillant a motorhiba jelző lámpa. A pórul járt olvasó felkereste a helyi autószalont, ahol – 50 euró munkadíj fejében – közölték: a három hónapja vásárolt garanciális autó javítási költsége 1400 euró lesz. Az autós felhívta a somogyi kereskedést, ahol a tulajdonoshoz irányították, aki közölte: a garancia úgy működik, hogy fizet zsebből, ha probléma van az autóval, s nem szeretné kifizetni az 1400 eurós javítási költséget, inkább küld egy trélert és a járművet hazaszállítja saját költségén Magyarországra, ahol az összeg feléből megjavíttatja.Arra a kérdésre a kereskedő nem tudott választ adni, hogy a károsult miként jut vissza lakhelyére kocsi nélkül, mint ahogy arra sem, hogyan kerül majd vissza a szerelés után a jármű külföldre. A másik lehetőség az volt, hogy a lienzi szerelési költség felét, azaz 700 eurót ő állja.
Eközben a lienzi szervizben kiütötték a hibakódot, de az autóst figyelmeztették: a probléma bármikor újra előfordulhat, az alkatrészeket ki kell cserélni. Hosszas tanakodás után arra jutottak, hogy az autót vigyék haza Magyarországra, s szereljék meg ott. A másnap reggeli induláskor ismét megjelent a motorhiba kód,  s az autós – aki újra beszélt a somogyi kereskedés tulajdonosával – a hazaszállítás mellett döntött. Csakhogy a beszélgetés után fél órával – miután megnézett néhány dolgot a szakember – kiderült: csak a magyar határon belül állja a szállítás költségeit, a fennmaradó közel 600 kilométert az autós fizeti (120 ezer forintot), akárcsak a javítási költség felét, mivel az autóban több mint 120 ezer kilométer van.

A pórul járt gépkocsivezető nem kapott választ arra, hogy miként fordulhat elő közel 400 ezer forintos kár a néhány hónapja vásárolt három milliós, megkímélt autóban. Azt sem érti, hogy mi történt a garanciával és a korábbi ígéretekkel, ugyanakkor valószínűsíti, hogy esete egyszeri alkalom volt. Úgy fogalmazott: a külföldön dolgozó magyarokat így hagyja cserben az ország, talán ezért is vannak külföldön.

Tanulságos feltételek

Az autós levelére e-mailben válaszoltak. Ebből idézünk: „Elméletileg megteheti a levelében leírt fenyegetéseket. Mielőtt a sok problémát okozó cselekedetét megtenné, felhívom szíves figyelmét, hogy feltétlenül olvassa el az ön által szalonunkban aláírt .... szerződésben rögzített feltételeket mert abban egyértelműen le van írva milyen .... garanciális feltételekkel vettek meg egy 200 ezer kilométert futott autót.” A vezető két felvetésre is reagált. „Én még csak lenyelném a koholt rágalmakat, sértéseket, de .....(európai rendszer) jogászai nagyon érzékenyek a .... jó hírnevére. Másik lehet, hogy a hazájukat cserbenhagyók más országok gazdaságát gyarapítók nézik hülyéknek a tisztességben itthon maradottakat.”

– Valóban külföldön dolgozom, lehet ezzel cserben hagyva hazámat, de ezt a mondatot azért jobban át kellett volna gondolni, miután a külföldön megkeresett hárommillió forintért Magyarországon vettem autót, ott fizetem rá a biztosítást, a súlyadót – írta egyebek mellett lapunknak az autós, aki a kereskedéstől érkezett levélre nem reagált. Hozzátette: vagyis a külföldön megkeresett pénzt haza hordja. Azért van ott, hogy elég anyagi hátteret gyűjtsön össze ahhoz, hogy Magyarországon egy olyan vállalkozást tudjon elindítani, ahol esetleg több magyar állampolgárnak is munkát biztosíthat, hogy véletlenül se kelljen olyan hazájukat cserbenhagyókká válniuk, mint neki.
Az illető kitért: nem volt tisztában a garancia feltételeivel, részleteivel, ezért fordult segítségért, s nem fenyegetőzött semmivel.

Jobb egyenes a vásárlónak

– Ne feledje senki: az alkatrészek mozognak, forognak, kopnak, aki nem elég körültekintően vásárol használt autót, könnyen beleszaladhat a jobb egyenesbe – mondta Cziráki Ferenc kaposvári autószerelő. – A  kevésbé szerencsés vevő csúnyán elbukhatja a pénzét, s hiába a hosszas ügyintézés, a végén nem kap érdemi kárpótlást.
Azt tanácsolta: az autóvásárló olvassuk át a szerződés összes pontját, szánjunk elég időt a jogi tudnivalók megismerésére. Fontos, hogy a használt gépkocsit egy szerelő is megnézze.

Novák: bizonyítási kényszer

Novák Ferenc, a Békéltető Testület megyei elnöke elmondta: a konkrét esettől függetlenül a használt járműveknél egy év garancia vonatkozik a rejtett hibákra. Ha hat hónapon belül derül ki a meghibásodás, akkor a kereskedőnek kell bizonyítani, amennyiben fél éven túl, megfordul a bizonyítási kényszer.
–  Ilyen esetben is szükség van mindegyik fél együttműködésére – emelte ki. – Ha az érintettek között nem jön létre megállapodás, akkor a Békéltető Testülethez fordulhatnak, amely egyezséget próbál létrehozni a felek között. Érdemes tudni: ezek az ügyek – a szakértői bizonyítások miatt – az egyik legbonyolultabb eljárások közé tartoznak.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az első hosszabb út után lerobbant a 3 milliós „megbízható” autó

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

A Google is az 1956-os forradalomra emlékezik

A Google is az 1956-os forradalomra emlékezik

A keresőoldalon egy magyar zászló lobog.

Megszondáztatták a rendőrök a rózsaszín kiskocsival korzózó kislányt

Persze vicc volt az egész - amolyan angol humor.

300 ezer dollárért pofoznák ki Dorothy híres rubincipőjét

300 ezer dollárért pofoznák ki Dorothy híres rubincipőjét

A Smithsonian múzeum a látogatók segítségét kéri.

Sokkoló videó mutatja be, mi történhet, ha vezetés közben mobilozunk

Ezután ezerszer is meggondolja majd, fontos-e azonnal válaszolni az smsre vagy lecsekkolni a Facebookot, ha ön a sofőr.

La Liga: CR-rel ilyen még sosem történt – mégis nyert a Real

La Liga: CR-rel ilyen még sosem történt – mégis nyert a Real

Morata beállt csereként, nyolc perccel később eldöntötte a meccset • Élre álltak a királyiak.

Hamilton Texas ura, de Rosberg előnye még így is 26 pont

Hét pontot faragott az angol • Verstappen és Räikkönen kiesett, Alonso az 5. lett.

Serie A: a Roma lazán lepöckölte a magyarjait mellőző Palermót

Szalah nyitotta, El Shaarawy zárta a gólok sorát, a szicíliaiaknak fikarcnyi esélyük sem volt.

PL: Ha a védelmi hibákat leszámítjuk, jól játszottunk – Mourinho

PL: Ha a védelmi hibákat leszámítjuk, jól játszottunk – Mourinho

Egyik menedzser sem beszélt arról, mit súgott a portugál • Conte: „Két ember magántársalgása volt.”

Mourinho: nem Special One, Különleges négyes

Fájó hazatérés: nagy verésbe szaladt bele a négy gólig meg sem álló Chelsea otthonában az MU.

„Előre budai srácok! Előre pesti csibészek!” – így emlékezünk '56-ra

Olvasóink így magyarították az Olaszországban népszerű Avanti ragazzi di Buda szurkolói dalt.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér